Zomer- en winterbanden versus vier seizoenenbanden

Als weggebruiker staat veiligheid en comfort voorop. Ondanks dat veel weggebruikers er niet bij stil staan hebben de banden die onder de auto gemonteerd zitten veel invloed op de veiligheid en het rijcomfort. Je hebt tegenwoordig de keuze uit zomerbanden en winterbanden, maar ook uit vier seizoenenbanden. Maar wanneer kies je nu eigenlijk voor welk type band? In dit blog vertellen we alles over de voordelen én de verschillen.

autobandencheck zomer- en winterbanden versus vierseizoenenbanden

De voordelen van 4-seizoenenbanden

4-seizoenenbanden zijn als het ware een combinatie tussen zomer- en winterbanden. De eigenschappen van een 4-seizoenenband verschillen echter wel degelijk. Al met al is een 4-seizoenenband een goede compromis die over het algemeen niet afdoet aan de veiligheid. Daarnaast hebben we in Nederland de afgelopen jaren niet te maken gehad met extreem hoge- of lage temperaturen, waardoor een 4-seizoenenband prima volstaat. Wanneer je kiest voor 4-seizoenenbanden dan heeft dat een aantal voordelen:

  • Je rijdt gedurende het hele jaar veilig
  • Je hebt geen twee bandensets nodig
  • Je bespaart tijd en geld bij het wisselen/opslaan van banden

Bij extreme kou is er geen alternatief voor winterbanden

Allseasonbanden doen qua veiligheid weliswaar niet onder voor zomer- of winterbanden, maar dat neemt niet weg dat het een compromis blijft en je dus altijd wat inlevert. Zo zijn 4-seizoenenbanden bijvoorbeeld geen echte vervanger van de winterband. Wanneer er zich echt extreme weersomstandigheden voordoen met sneeuw en ijs op het wegdek, dan kan geen enkele vier seizoenenband op tegen de winterband. Andersom geldt dat ook voor de prestaties van de zomerband bij extreem hoge temperaturen. Lees ook onze blog: Wanneer kies je voor een winterband of juist een 4-seizoenenband

4-seizoenenbanden iets voor jou?

4-seizoenenbanden versus zomer- en winterbanden

4-seizoenenbanden zijn gemaakt van dezelfde rubbersamenstelling als winterbanden en verliezen daardoor geen grip op de weg in de winter. Daarentegen slijten ze wel wat harder in de zomer, maar daar staat wel tegenover dat ze bij een nat wegdek in de zomer juist meer grip hebben dan een reguliere zomerband. All season banden zijn echter wel gemaakt van ander materiaal, waardoor ze anders reageren in de zomer dan een reguliere zomerband.

Simpel gezegd zijn zomer- en winterbanden de meest veilige optie voor het bijbehorende seizoen, maar dat neemt niet weg dat vier seizoenenbanden een prima alternatief zijn. Wanneer je echter 20.000 kilometer per jaar rijdt en/of onder extreem winterse omstandigheden gaat rijden, zoals tijdens een wintersportvakantie, dan is het aan te raden om te kiezen voor losse sets zomer- en winterbanden. Wat is mijn bandenmaat?

Zomer- en winterbanden moet je wisselen

Wanneer je kiest voor losse sets zomer- en winterbanden dan dien je er rekening mee te houden dat je deze banden twee keer per jaar tijdig om moet wisselen. Je kunt namelijk niet gedurende het gehele jaar op dezelfde set banden rijden. Zodra de temperatuur onder de 7 graden daalt, dan is het tijd voor de winterbanden en andersom. Winterbanden zijn immers gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor ze in de zomer harder slijten, het rijcomfort vermindert en je hebt minder grip op de weg.

Welke 4-seizoenenband past bij jou?

Wil je graag 4-seizoenenbanden aanschaffen, maar twijfel je welke band de beste keus is? Download dan nu onze gratis hulpgids en wij geven je advies!

New call-to-action