Algemene bandeninformatie

Welke soorten banden zijn er?

Wist u dat autobanden belangrijker zijn voor de prestaties en veiligheid op de weg dan de auto zelf? Wanneer u hierover nadenkt, zal dit niet meer dan logisch zijn. Alleen de autoband vormt het contact tussen de weg en de auto en speelt een cruciale rol op het gebied van grip, veiligheid, wegligging en duurzaamheid.

In de markt zijn er 3 typen banden te onderscheiden:

Deze 3 typen banden zijn er allemaal op gericht om zo goed mogelijk te presteren in de daarbij behorende seizoenen. Zo is een winterband ontwikkelt om meer veiligheid en goede grip te bieden in winterse weersomstandigheden en vanaf temperaturen onder de 7 graden. Zomerbanden bieden uiteraard meer grip en een betere wegligging bij temperaturen boven de zeven graden. 4-seizoenenbanden daarentegen bieden een compromis van de kwaliteiten van zomer- en winterbanden en zijn daarom geschikt als u wat minder kilometers rijdt.

Technische bandeninformatie

Voor velen is een band zwart en rond. Echter bevat een band ook veel technische aspecten die handig zijn om te weten. Hoe lees je bijvoorbeeld een band en waarom is een juiste bandenspanning zo belangrijk? Zo staan er veel belangrijke gegevens op de zijkant van de band die van belang zijn om te weten bij de aanschaf van nieuwe banden. Denk bijvoorbeeld aan de maatvoering van de band, als deze niet overeenkomen met de originele afmetingen die door de fabrikant worden bepaald dan kan de kilometerteller van de auto afwijkende kilometers tonen.

Tevens is het handig om te weten hoe banden het beste onderhouden kunnen worden, zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. Een correcte bandenspanning is belangrijk voor de levensduur van de band, maar ook, in het geval van twee setjes banden (zomer en winter), het op de juiste manier bewaren van de banden is hier van invloed op.

whitepaper

Zijn jouw banden toe aan vervanging?

Doe de scan en ontdek of je nog een tijd kunt doorrijden op je huidige banden of dat je nieuwe banden moet gaan aanschaffen.  

Doe de scan
Autobandencheck - scan - heb ik nieuwe banden nodig_800x400

Wetgeving van banden

Een wetgeving klinkt misschien wel heel erg streng, maar er zijn zeker een aantal wettelijke regels waar banden aan moeten voldoen. Zo moeten de banden een minimale profieldiepte hebben, die bij zomer- en winterbanden verschillen van elkaar. Is het in diverse Europese landen verplicht om tijdens de winterperiode met winterbanden te rijden en sinds 2011 moeten banden verplicht voorzien zijn van een bandenlabel. Het zijn eigenlijk allemaal regels die er op gericht zijn dat de berijder veilig en zeker de weg op gaat.

autobandencheck algemene banden informatie