Wet- en regelgeving winterbanden

Winterbandenplicht

In veel landen moeten personenwagens zijn uitgerust met winterbanden gedurende winterse omstandigheden. In Nederland is het niet wettelijk verplicht om met winterbanden te rijden, maar zodra de temperatuur onder de 7 °C komt wordt het rijden met winterbanden wel aanbevolen.

Ben je regelmatig in het buitenland te vinden tijdens de wintermaanden? Dan raden wij het aan om grondig uit te zoeken waar en wanneer winterbanden een verplichting zijn, om de nodige bekeuringen te voorkomen, maar vooral ten behoeve van je eigen veiligheid!

autobandencheck winterbandenwetgeving

Ben jij toe aan nieuwe winterbanden?

Doe de scan en ontdek of je nog een tijd kunt doorrijden op je huidige banden of dat je nieuwe banden moet gaan aanschaffen.  

Doe de test
autobandencheck - winterbanden - scan - nieuwe banden nodig

Waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?

De winterbandenwet gaat van kracht bij winterse omstandigheden. Dit is niet op voorhand te bepalen en daarom is verstandig tijdig je banden te vervangen als er een rit door het buitenland op de planning staat. Onder winterse omstandigheden worden doorgaans sneeuw, ijs en een temperatuur van 7 °C of kouder gerekend.

Het sneeuwvloksymbool is de maatstaf waarmee wordt bepaald welke band als winterband beschouwd mag worden. Winterbanden zijn tevens verplicht onder caravans en aanhangers, op enkele uitzonderingen na.

Autobandencheck sneeuwvloksymbool winterbanden

Wet- en regelgeving winterbanden per land

Hieronder staat de wetgeving met betrekking tot winterbanden per land weergegeven.

Autobandencheck is niet verantwoordelijk voor de inhoud en het gebruik van onderstaande informatie. Ook kan Autobandencheck niet aansprakelijk gesteld worden voor het niet of onjuist weergeven van deze informatie.

Albanië

Winterbanden zijn verplicht in bepaalde gebieden en moeten voorzien zijn van een M+S markering. Sneeuwkettingen zijn toegestaan en moeten tussen 01-11 en 30-04 aanwezig zijn in het voertuig.

De wettelijke profieldiepte voor zomerbanden is 1,6mm en voor winterbanden is dit 4mm.

België

Geen verplichting, wel aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder) Aanvullend: In België is het verboden om tussen 1 april en 30 september met winterbanden te rijden die een lagere snelheidsindex hebben dan de maximum snelheid van het voertuig.

Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan op besneeuwde of ijzige wegen. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte in België is voor zowel zomer- als winterbanden 1,6mm.

Bosnië-Herzegovina

Verplicht tussen 15-11 en 15-04. Zomerbanden met 4mm profiel en sneeuwkettingen zijn ook toegestaan.

Sneeuwkettingen moeten verplicht aan boord zijn bij zomerbanden in de winter. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

De profieldiepte moet wettelijk minimaal 4mm zijn voor winterbanden. Dit geldt ook voor zomerbanden in combinatie met sneeuwkettingen in de winter.

Bulgarije

Banden die geschikt zijn voor rijden tijdens winters weer zijn verplicht van 15-11 t/m 01-03. Sneeuwkettingen moeten tijdens de winterperiode (en bij signalering voor minimaal één aangedreven as) verplicht aanwezig zijn in het voertuig. Spikes zijn niet toegestaan.

In Bulgarije wordt een wettelijke minimale profieldiepte gehanteerd van 1,6mm voor zomerbanden en en 4mm voor winterbanden.

Denemarken

In Denemarken is geen verplichting, wel worden winterbanden aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder). Wanneer je op winterbanden rijdt dan moeten er wel 4 winterbanden gemonteerd zijn. Advies is om winterbanden te gebruiken met een M&S-codering.

Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan als er sneeuw of ijs op de wegen ligt. Spijkerbanden zijn van 1 november t/m 15 april toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.

Duitsland

Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden (aanhangers en caravans uitgezonderd). Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalisatie. In Duitsland is een profieldiepte van minstens 1,6 mm verplicht, maar 4 mm wordt in de winter aanbevolen. Banden vanaf 1 januari 2018 geproduceerd moeten voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool om wettelijk als een winterband te worden aangemerkt. Alleen de M+S codering voldoet niet.

De boete voor het rijden zonder winterbanden bedraagt € 60,- en bij gevaar of hinder € 80,-.

Estland

Verplicht van 01-12 tot 28-02. Buiten deze periode zijn winterbanden ook verplicht tijdens winterse weersomstandigheden. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben.

Finland

In Finland zijn winterbanden verplicht tussen 01-12 en 28-02. Sneeuwkettingen hoeven in Finland niet verplicht in het voertuig aanwezig te zijn. De wettelijke minimale profieldiepte is voor zomerbanden 1,6mm en voor winterbanden is dit 3mm.

Frankrijk

Verplicht bij signalisatie. De winterbandenverplichting wordt in bepaalde regio’s (Alpen/Pyreneeën) aangegeven met borden op basis van regionale bepalingen. Indien verplicht moet de winterband een minimale profieldiepte van 3,5 mm. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.

De boete voor het niet hebben van winterbanden in Frankrijk bedraagt € 135,- en er mag niet verder gereden worden. Ook neemt kans op aansprakelijkheid bij een ongeval toe.

Griekenland

Geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij signalisatie en mogen alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte wegen. 1.6mm is de wettelijke minimale profieldiepte voor zomer- en winterbanden.

Groot Brittannië

Geen verplichting, wel aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder). Sneeuwkettingen mogen het wegdek niet beschadigen en daarom mogen ze alleen gebruikt worden op met sneeuw of ijs bedekte wegen.

Hongarije

Geen verplichting van winterbanden. Wel moeten er sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden aanwezig zijn in het voertuig. Ook zodra het bord “sneeuwkettingen verplicht” aan de grenspost is geplaatst mogen enkel voertuigen die voldoende sneeuwkettingen hebben het land binnen.

Ierland

Niet verplicht maar als je op winterbanden rijdt moeten er wel vier winterbanden gemonteerd zijn. Sneeuwkettingen mogen de weg niet beschadigen en mogen daarom alleen gebruikt worden als er sneeuw of ijs op het wegdek ligt.

IJsland

In IJsland zijn winterbanden alleen verplicht tijdens winterse weersomstandigheden. Doorgaans zijn deze winterse omstandigheden tussen 01-11 en 15-04.

Italië

Winterbanden zijn tussen 15-11 en 15-04 verplicht bij signalering. In de Aostavallei is de verplichting tussen 15-10 en 15-04. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering, maar zomerbanden met sneeuwkettingen mogen ook als alternatief.

Tussen 15-05 en 14-10 zijn winter- allseasonbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximumsnelheid van het voertuig verboden in heel Italië.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en moeten verplicht aan boord zijn bij zomerbanden van 15-11 t/m 15-04. De maximumsnelheid is 50km/u. Spikes zijn toegestaan van 15-11 tot 15-03.

Zowel zomer- als winterbanden hebben in Italië een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6mm.

 

 

Kosovo

Verplicht bij winterse omstandigheden en er moeten wel vier winterbanden gemonteerd zijn. Als alternatief voor winterbanden is het toegestaan om sneeuwkettingen op de aangedreven as te gebruiken. Minimale wettelijke profieldiepte is 4mm.

Kroatië

Winterbanden zijn verplicht tussen 15-11 en 15-04.  De winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Zomerbanden met minimaal 4mm profiel en sneeuwkettingen aan boord van het voertuig zijn ook toegestaan.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en aan boord voor de aangedreven as(sen) tussen 15-11 en 15-04. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Letland

Verplicht tussen 01-12 en 01-03. Buiten deze periode kunnen winterbanden ook verplicht zijn als de weersomstandigheden het vereisen. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (Mud en Snow).

Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden bij met sneeuw bedekte wegen en hoef je niet verplicht aan boord te hebben. Spikes zijn van 01-10 tot 30-04 toegestaan.

De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6mm voor zomerbanden en 4mm voor winterbanden.

Litouwen

Winterbanden zijn verplicht tussen 10-11 en 01-04. Winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (Mud & Snow).

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht en spikes zijn tussen 01-11 en 10-04 toegestaan. Er dient wel een sticker op het voertuig aanwezig te zijn, waarop staat dat er spikes zijn gemonteerd.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 3mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden alleen verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden moeten wel voorzien zijn van een M&S-codering op de zijkant van de band.

Sneeuwkettingen zijn bij sneeuw en ijzel toegestaan. Spikes mogen tussen 01-12 en 01-03 op de banden zitten, maar er dient wel een sticker aanwezig te zijn op het voertuig.

De wettelijke minimale profieldiepte is voor winter- en zomerbanden 1,6mm.

Macedonië

Verplicht bij signalering en winterse omstandigheden tussen 15-11 en 15-03.

Sneeuwkettingen moeten verplicht aan boord aanwezig zijn tussen 15-10 en 15-03. Spikes zijn niet toegestaan.

Malta

In Malta is geen verplichting van winterbanden en sneeuwkettingen en spikes zijn niet toegestaan.

Moldavië

Winterbanden zijn verplicht tussen 01-12 en 01-03 bij winterse weersomstandigheden en moeten voorzien zijn van een M&S-codering. Dit geldt ook voor aanhangwagens.

Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord en spikes zijn van 01-12 tot 01-03 toegestaan.

Montenegro

Verplicht bij winterse omstandigheden tussen 15-11 en 31-03 en winterbanden moeten voorzien zijn van de M&S-codering (mud en snow). De banden moeten minimaal 4mm profiel hebben.

Sneeuwkettingen zijn binnen dezelfde periode ook verplicht in het voertuig te hebben. Spijkerbanden niet toegestaan.

Nederland

In Nederland hebben we geen winterbanden verplichting, maar wordt het wel aanbevolen tijdens de  wintermaanden (7 °C of kouder).

Sneeuwkettingen  en spikes zijn in Nederland niet toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.

Noorwegen

Winterbanden zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen bij winterse weersomstandigheden. Ook dienen winterbanden voorzien te zijn van een M&S codering op de zijkant van de band.

Sneeuwkettingen en spikes zijn toegestaan tussen 01-11 en de eerste maandag van Pasen. In het noordelijke deel (Nordland, Troms en Finnmark) van Noorwegen zijn sneeuwkettingen toegestaan in de periode van 15-10 tot 01-05.

Er geldt een wettelijke minimale profieldiepte van 3mm voor winterbanden (tijdens bovengenoemde winterperiode) en 1,6mm voor zomerbanden.

Oekraïne

In Oekraïne zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben en spikes zijn alleen toegestaan op wegen bedekt met ijs en sneeuw.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 6mm en voor zomerbanden is dat 1,6mm.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht tussen 01-11 en 15-04 bij winterse omstandigheden.

In Oostenrijk wordt er verschil gemaakt tussen winterbanden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd:

Winterbanden uit 2017 of ouder
Winterbanden uit 2017 of ouder voorzien van een M+S-codering op de zijkant van de band, worden tot 30-09-2024 aangemerkt als winterband. Na deze periode voldoen de banden niet meer aan de Oostenrijkse wetgeving.

Winterbanden uit 2018 of nieuwer
Een winter- of 4-seizoenenband die geproduceerd is vanaf 1 januari moet voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Alleen de M&S-codering volstaat niet.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalering en aan boord voor de aangedreven as(sen) tussen 01-11 en 15-04. 

Een profieldiepte van 4 mm voor winterbanden is vereist. Voor zomerbanden is de wettelijke minimale profieldiepte 1,6mm.

Polen

Geen verplichting van winterbanden, wel aanbevolen tijdens de wintermaanden (7 °C of kouder).

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalisatie en moeten gemonteerd zijn op de aangedreven as. Spikes niet toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor alle seizoenbanden.

Portugal

Geen verplichting van winterbanden. Wel kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn als dit wordt aangegeven bij signalering. Spikes zijn niet toegestaan.

De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6mm voor zomer- en winterbanden.

Roemenië

Verplicht bij winterse weersomstandigheden en winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering op de wang van de band.

Het wordt aanbevolen om sneeuwkettingen te gebruiken in bergachtige gebieden. Spikes zijn gewoon toegestaan.

De minimale profieldiepte voor winter- en zomerbanden is 1,6mm.

Servië

Winterbanden zijn verplicht tussen 01-11 en 01-04 bij winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen moeten in de auto aanwezig zijn en zijn verplicht bij signalering. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Slovenië

Verplichting van winterbanden tussen 15-11 en 15-03 bij winterse weersomstandigheden. Als alternatief zijn zomerbanden met minimaal 3mm profiel en sneeuwkettingen toegestaan.

Sneeuwkettingen moeten in het voertuig aanwezig zijn gedurende deze periode en spikes zijn niet toegestaan.

Minimale wettelijke profieldiepte is 3mm voor winterbanden en 1,6mm voor zomerbanden.

 

Slowakije

Winterbanden zijn verplicht tussen 15-11 en 01-04 bij winterse weersomstandigheden en moeten voorzien zijn van een M&S-codering.

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij signalering voor de aangedreven as(sen). Spijkerbanden zijn verboden.

De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm voor zomerbanden en 4mm voor winterbanden.

Spanje

In Spanje zijn winterbanden niet verplicht, met uitzondering van gebieden waar er op verkeersborden verplichting wordt aangegeven.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij signalisatie in bergachtige gebieden. Maximale snelheid is 50km/u. Spijkerbanden mogen ook.

Voor zowel zomer- als winterbanden geldt een wettelijke profieldiepte van minimaal 1,6mm.

Tsjechië

Verplicht tussen 1-11 en 01-04 of bij winterse weersomstandigheden. Op bepaalde wegen wordt ook verplichting tijdens de winterperiode aangegeven door middel van signalisatie. Winterbanden dienen voorzien te zijn van een Mud en Snow codeering (M&S).

Sneeuwkettingen zijn verplicht op alle wielposities wanneer dit wordt aangegeven op borden. Spikes zijn niet toegestaan en de maximale snelheid is 50km/u.

De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4mm. Voor zomerbanden is dit 1,6mm.

Zweden

In Zweden zijn winterbanden verplicht tussen 01-12 en 01-04 bij winterse weersomstandigheden. Winterbanden moeten minimaal voorzien zijn van een M&S-codering en ontworpen zijn voor winterse omstandigheden. Het sneeuwvloksymbool voldoet ook. Vanaf 1 december 2024 is dit sneeuwvloksymbool een vereiste.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht maar wel toegestaan. Spikes mogen alleen tussen 01-10 en 15-04 worden gebruikt tijdens winterse omstandigheden.

De minimale wettelijke profieldiepte voor winterbanden moet 3mm zijn en bij zomerbanden is dit 1,6mm.

Zwitserland

Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden wel dringend aanbevolen. 

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht op de aangedreven as(sen) als het wordt aangegeven op een bord. Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 01-11 en 01-05 en tijdens winterse omstandigheden.

Wettelijke minimale profiel voor winterbanden is 4mm en voor zomerbanden is dit 1,6mm.

 

Wit Rusland

In Wit Rusland zijn winterbanden verplicht van 01-12 t/m 01-03. De winterbanden moeten voorzien zijn van een M&S-codering (mud en snow).

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht en spikes zijn alleen toegestaan in de wintertijd met een sticker op het voertuig.

De minimale profieldiepte voor zomerbanden is 1,6mm en voor winterbanden 4mm.

Heb jij een specifieke vraag over winterbanden?

Heb je een specifieke vraag over winterbanden? Stel dan je vraag via het formulier hiernaast en wij zullen zo snel mogelijk reageren.

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.