Wanneer moet je niet voor 4-seizoenenbanden kiezen?

Als je de voordelen leest van een 4-seizoenenband dan denk je waarschijnlijk dat het dé ideale band is voor onder je auto. Niet meer twee keer per jaar je banden wisselen, geen extra opslagkosten als je zelf niet de ruimte hebt om je banden op te slaan. Je schaft maar één keer een set banden aan in plaats van een set zomerbanden en een set winterbanden. Klinkt allemaal ideaal maar toch willen we je er ook even op wijzen dat de vierseizoenenband niet altijd de meest ideale band is. autobandencheck_wanneer_moet_je_niet_voor_vierseizoenenbanden_kiezen

Wanneer is het niet verstandig om voor een
4-seizoenenband te kiezen?

We zetten een aantal punten voor je op een rijtje die belangrijk zijn om je keuze te vergemakkelijken om juist niet voor een 4-seizoenenband te kiezen.

  • Je rijdt meer dan 10 à 20.000 kilometer per jaar
  • Je werkt niet dicht bij huis
  • Je gaat naar gebieden met extreem winterweer

Je rijdt meer dan 10 à 20.000 kilometer per jaar

Als je meer dan 10 à 20.000 kilometer per jaar rijdt dan adviseren wij zeker niet voor 4-seizoenenbanden te kiezen. Natuurlijk zijn daar de meningen over verdeeld maar het is algemeen bekend dat een 4-seizoenenband harder slijt dan een winterband en een zomerband. Dus als je veel kilometers maakt is de kans groot dat je banden sneller versleten zijn dan jij gehoopt had. Als gevolg dat je al best wel snel een nieuwe set banden moet aanschaffen. Zit je onder de 20.000 kilometer per jaar dan is de 4-seizoenenband een prima optie.

Je werkt niet dicht bij huis

Als je niet dicht bij huis werkt of je moet voor je werk behoorlijk wat kilometers afleggen, dan adviseren wij toch om voor een set zomerbanden en een set winterbanden te kiezen. En dit is niet om geld uit je portemonnee te kloppen maar het is  nu eenmaal bekend dat 4-seizoenenbanden sneller slijten en een hoger brandstofverbruik hebben dus dan is het zeker niet voordeliger als je behoorlijk wat kilometers maakt om op je werk te komen of veel kilometers moet afleggen voor je werk.  Je bent dan sowieso eerder toe aan een nieuwe set 4-seizoenen banden. Maar werk je nu dicht bij huis en wordt je auto daar meestal voor gebruikt dan is de 4-seizoenenband de ideale band voor onder jouw auto. 

Je gaat naar gebieden met extreem winterweer

Ook al zijn er steeds meer bandenfabrikanten die 4-seizoenenbanden op de markt brengen, die ook geschikt zijn voor het wintersport gebied, toch raden wij aan voor winterbanden te kiezen als je naar gebieden gaat waar het extreem winterweer kan zijn. Waarom? Winterbanden hebben toch de beste grip op sneeuw en ijzel. Het is puur voor je eigen veiligheid en voor je medepassagiers dat wij winterbanden adviseren als je naar gebieden gaat met extremer, winters weer.

De 4-seizoenenband is in Nederland behoorlijk in opkomst. Niet gek als je nagaat dat we de laatste jaren behoorlijk milde winters hebben. Maar niets is zo veranderlijk als het weer en voor je het weet hebben we weer een keer een wintertje waar je ‘u’ tegen zegt. Een winter met veel sneeuw en gevaarlijke wegen door sneeuw en ijzel. Dan adviseren wij toch, voor je eigen veiligheid, voor een set winterbanden te kiezen. Een 4-seizoenenband kan nooit echt een goede vervanger zijn van een zomerband en ook geen goede vervanger zijn van een winterband. Een 4-seizoenenband is nu eenmaal een combinatie van een zomer- en een winterband. Een 4-seizoenenband heeft namelijk niet dezelfde kwaliteiten als een zomerband of een winterband.

Zijn 4-seizoenenbanden geschikt voor jou?

Als je twijfelt tussen een 4-seizoenenband, zomerband of winterband, doe dan onderstaande test om er achter te komen of 4-seizoenbanden iets voor jou zijn. 

4-seizoenenbanden iets voor jou?