Alles over caravanbanden

Caravanbanden kopen

Caravanbanden zijn verstevigde autobanden met extra draagvermogen. Door het extra draagvermogen zijn caravanbanden het meest geschikt voor caravans, campers, vouwwagens en aanhangers. Eigenlijk zijn caravanbanden gelijk aan bestelwagenbanden. Zowel een caravan als een bestelwagen hebben een hoge wieldruk en daarom worden er dezelfde soort banden gemonteerd. Er zijn diverse bandenmerken die caravanbanden maken. Welk merk en type je nodig hebt is helemaal afhankelijk van het draagvermogen en gewicht van je caravan of camper. Vaak is er meer informatie over de juiste banden te vinden in het instructieboekje van het voertuig.

Autobandencheck 5 tips voor een zorgeloze caravan vakantie

Wat je moet weten over caravanbanden

De banden van een caravan zijn misschien wel het meest besproken onderdeel. De staat van caravanbanden is dan ook zeer belangrijk als het om veiligheid aankomt. Een beetje extra aandacht voor deze banden is dan ook niet verkeerd. Hieronder een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten over caravanbanden.

Slijtage van een caravanband is niet direct zichtbaar

Het profiel van een caravanband slijt, ten op zichte van personenwagenbanden, nauwelijks of niet. Echter ontstaat er op langer termijn wel slijtage aan caravanbanden. Doordat een caravan per jaar merendeels in de stalling staat, rust de caravan (met het volle gewicht) een lange poos op de caravanbanden. Hierdoor ontstaan er zwakke plekken in het rubber van de band. Tevens kunnen er door veroudering van het rubber droogtescheurtjes ontstaan. Deze slijtage valt niet direct op, zoals slijtage aan het profiel, maar het vergroot wel degelijk de kans op een klapband.

Een juiste bandenspanning draagt bij aan de veiligheid tijdens het rijden met een caravan

Net zoals bij personenwagenbanden is een correcte bandenspanning van groot belang om veilig de weg op te kunnen. Een te lage bandenspanning kan leiden tot beschadiging of een klapband en daar zit je niet op te wachten tijdens je vakantie. Bij caravans ligt de bandenspanning meestal tussen de 3.0 en 4.5 bar. De juiste bandenspanning voor jouw caravan vind je terug in het instructieboekje van de caravan.

Caravanbanden dienen na ongeveer 6 jaar vervangen te worden

Waar personenwagenbanden meestal vervangen worden bij te weinig profiel (of beschadiging), worden caravanbanden pas vervangen wanneer deze te oud zijn. Het profiel van een caravanband slijt vrijwel niet of weinig, maar door ouderdom van de banden en het lang stilstaan neemt de kwaliteit van caravanbanden af. Uit onderzoek is gebleken dat na 7 jaar de kans op een klapband sterk toeneemt. Wij adviseren echter om caravanbanden na 6 jaar te vervangen.

Laat ieder jaar een controle aan de caravanbanden uitvoeren

Om er voor te zorgen dat je zorgeloos met je caravan op vakantie kunt, raden wij aan om ieder jaar, wanneer de caravan uit de stalling wordt gehaald, een controle te laten uitvoeren. Niet alleen aan de caravan, maar ook aan de banden. Deze controle kun je laten uitvoeren door een caravanspecialist.

Doe-het-zelf-caravancheck!

Om zorgeloos met je caravan op vakantie te kunnen is het verstandig om een grondige check uit te voeren. Ons advies is om dit altijd door een caravanspecialist te laten doen, maar je kunt ook zelf alvast een aantal zaken controleren met onze handige doe-het-zelf caravancheck!

Download de checklist

autobandencheck is jouw caravan vakantieklaar

Slijtage door stilstand

Wanneer de caravan zijn winterslaap houdt in de stalling, betekent dit dat de caravan een lange periode op hetzelfde kleine stukje van de caravanband staat. Dit kleine stukje moet  dus het volledige gewicht van de caravan dragen. Daarnaast wordt het rubber van de band door lang stilstaan sneller hard en poreus. Dit veroorzaakt slijtage aan de band in de vorm van zwakke plekken en droogtescheurtjes op de wang of het profiel van de band. Tevens neemt ook de bandenspanning van de band af en dat is gevaarlijk, slecht voor het milieu en de brandstofefficiëntie.

 

Wanneer caravanbanden vervangen?

Autobandencheck.nl wanneer caravanbanden vervangen

Levensduur van caravanbanden

Hoe lang caravanbanden mee gaan is afhankelijk van diverse factoren. Wanneer de banden bijvoorbeeld te weinig profiel hebben of beschadigd zijn dien je deze direct te vervangen. De belangrijkste factor is de veroudering van caravanbanden. Doorgaans wordt er niet het gehele jaar met caravanbanden gereden, maar toch loopt het verouderingsproces gewoon door. De banden drogen vaak uit, gaan droogtescheuren vertonen en door het lang stil staan ontstaat er slijtage aan de band. Wij adviseren daarom om je caravanbanden na 6 a 7 jaar te vervangen. Meer over de levensduur van autobanden is te lezen in onze blog: "Hoe oud is mijn autoband".

autobandencheck levensduur van caravanbanden

Belangrijk om te weten is dat sommige verzekeringsmaatschappijen bij de caravanverzekering eisen dat de caravanbanden na 6 jaar vervangen dienen te worden. 

Autobandencheck.nl

Heb jij een specifieke vraag over caravanbanden?

Wil je graag meer informatie over caravanbanden of vind je het lastig om de juiste caravanband te vinden voor jouw caravan? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Autobandencheck vraag over caravanbanden

 

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag over caravanbanden. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.