Hoe herken ik een 4-seizoenenband?

De 4-seizoenenband is de laatste jaren enorm in opkomst in ons land. Steeds meer fabrikanten bieden ook 4-seizoenenbanden aan in hun assortiment. Ondertussen is het wel bekend dat 4-seizoenenbanden, ook wel all weather banden genoemd, bestemd zijn om het gehele jaar door, tijdens alle seizoenen, mee te kunnen rijden. Maar waar herken je een 4-seizoenenband eigenlijk aan? Wij lichten het graag toe in onze blog.

autobandencheck hoe herken ik een 4-seizoenenband

Een 4-seizoenenband herken je aan de symbolen op een band

4-seizoenenbanden zijn te herkennen aan de hand van een aantal symbolen of coderingen die op de wang (zijkant) van de band staan. Sowieso is iedere band voorzien van de codering A/S, wat staat voor All Season. Sommige bandenfabrikanten hebben ook nog andere symbolen of coderingen op de band gezet die aangeven dat het een 4-seizoenenband betreft. Naast de A/S codering zie je ook vaak de codering M+S op een 4-seizoenenband staan. M+S staat voor Mud + Snow en dit wil zeggen dat het profiel van all season banden sterk zijn in het wegwerken van modder en sneeuw onder de band. De M+S codering zegt echter niets over de winterse eigenschappen van de band. 

3-peak mountain

Een 4-seizoenenband met winterse eigenschappen, waarmee je ook in wintersportgebieden mag rijden moet altijd voorzien van het 3PMSF (Three Peak Mountain SnowFlake) symbool. Meer over de winterbandenplicht lees je op onze speciale pagina. 

Waar zijn winterbanden verplicht

Ook het profiel en de rubbersamenstelling zijn kenmerkend voor een 4-seizoenenband

4-seizoenenbanden beschikken over een speciale profielopbouw en rubber samenstelling, waardoor zij kenmerken hebben van zowel zomerbanden als een winterbanden. Wanneer je het profiel van een 4-seizoenenband bekijkt, zie je vaal al heel duidelijk dat het is opgesplitst in een zomer- en winterzijde. Het profiel van een 4-seizoenenband is veelal voorzien van lamellen in het centrale profielvlak en dat zorgt voor extra grip en verbeterde remprestaties op nat wegdek. De rubbersamenstelling van een 4-seizoenband zorgt ervoor dat het bij zowel hoge als lage temperaturen voldoende grip biedt. In de zomer biedt een 4-seizoenenband meer grip op natte wegen en in de winter verliest deze band minder grip dan een zomerband. 

4-seizoenenbanden iets voor jou?

Wanneer kies je voor een 4-seizoenenband?

Het gebruik van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter blijft de veiligste manier van rijden. Echter kunnen 4-seizoenbanden als prima alternatief worden gekozen, wanneer;

  • Je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt
  • Je voornamelijk op provinciale wegen rijdt
  • Je weinig tot niet in winterse omstandigheden rijdt

Het voordeel van de 4-seizoenband is daarbij dat je niet twee keer per jaar de banden hoeft te verwisselen. Lees ook onze blog: Wat zijn de voordelen van een 4-seizoenenband?

Vind jouw 4-seizoenenband!

Overweeg je om op 4-seizoenenbanden te gaan rijden? In onze hulpgids geven we jou advies, zodat je de juiste 4-seizoenenband kunt vinden. Je kunt de hulpgids hier gratis downloaden.

New call-to-action