Is de montage van een 4-seizoenenband anders dan bij een zomer- of winterband?

Het is een vraag die je niet dagelijks zult stellen maar misschien vind je het wel interessant om te weten of het monteren van 4-seizoenenbanden op dezelfde manier gebeurt als het monteren van zomer- en winterbanden. Wat het monteren van banden onder je auto betreft; dat gaat allemaal op dezelfde manier. Er is geen verschil in montage of het nu om een zomer- winter- of vierseizoenenband gaat. Echter naast de montage van de banden onder je auto is het ook belangrijk dat je banden goed gebalanceerd zijn. Balanceren is belangrijk om vroegtijdig slijtage aan je banden te voorkomen en om er voor te zorgen dat het wegcontact goed is zodat je veilig rijdt.

autobandencheck_is_de_montage_van_een_4-seizoenenband_anders_dan_bij_een_zomer_of_winterband

Monteren vierseizoenenbanden

Als je vierseizoenenbanden onder je auto laat monteren gaat dat op dezelfde manier als bij een set zomer- of een set winterbanden. Als je een beetje handig bent, kun je een nieuwe set vierseizoenenbanden ook zelf onder je auto monteren. Maar nu komt het; het gaat niet om montage alleen. Het is ook van groot belang dat je banden goed gebalanceerd zijn. Balanceren is een klusje dat de meeste mensen niet zelf kunnen doen. Daarom adviseren wij je dit bij je garage te laten doen. Maar wat is nu eigenlijk balanceren? En wat is daar nu zo belangrijk aan?

Banden balanceren

Als je een nieuwe set 4-seizoenenbanden onder je auto laat monteren dan is het belangrijk dat de banden gebalanceerd zijn. Het balanceren van de banden bevordert het rijcomfort. Als je banden niet goed gebalanceerd zijn, kan bijvoorbeeld je stuur en dashboard gaan trillen bij hogere snelheden. Je banden slijten ook minder snel als ze goed gebalanceerd zijn. Dit scheelt weer in je portemonnee want je hoeft minder snel nieuwe banden te kopen. Maar wat vooral belangrijk is: VEILIGHEID. Doordat je banden goed gebalanceerd zijn, is de wegligging van je auto beter en dat is gewoon heel belangrijk voor de veiligheid. Lees ook onze blog: "Wat zijn de kosten voor het (uit)balanceren van de autoband?"

4-seizoenenbanden iets voor jou?

Uitlijnen

Naast het goed balanceren van je banden is het ook belangrijk dat je auto goed uitgelijnd is. Als je bij je garage of bij een montagepunt van Autobandencheck.nl je oude banden laat vervangen door bijvoorbeeld nieuwe 4-seizoenenbanden dan zal je auto uitgelijnd worden. Wat houdt dat uitlijnen nu precies in? Bij het uitlijnen van je auto wordt de stand van de wielen gecontroleerd en voor een optimale wegligging weer in de juiste positie afgesteld. Als je auto niet goed is uitgelijnd, zijn de banden onder je auto ongelijk afgesteld ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het wegdek. Als de banden ongelijk zijn afgesteld van elkaar kan dit er voor zorgen dat de banden aan de ene kant van de auto sneller slijten of dat de band maar aan één kant slijt en niet over het gehele rijvlak. Niet alleen bij de aanschaf van nieuwe banden wordt je auto uitgelijnd maar ook bij de volgende situaties is het verstandig je auto uit te laten lijnen:

  • Na een aanrijding
  • Je bent te hard door een kuil gereden
  • Je hebt een stoeprand geraakt
  • Je hebt een wiellager laten vervangen

Alle informatie in dit blog heeft niet alleen betrekking op 4-seizoenenbanden maar ook op zomer- en winterbanden.

Download onze hulpgids!

Heb je wat advies nodig bij het kopen van 4-seizoenenbanden? Download dan nu onze gratis hulpgids en we geven jou alle informatie die je nodig hebt om een juiste bandenkeus te maken!

New call-to-action