Wat zijn de voordelen van een 4-seizoenenband?

De 4-seizoenenband, ook wel all weatherband of all season band genoemd, begint steeds meer in opkomst te komen in ons land. Maar waarom zou je nou op 4-seizoenenbanden gaan rijden en wat zijn de voordelen van een 4-seizoenenband? Je leest er alles over in deze blog.

autobandencheck wat zijn de voordelen van een 4-seizoenenband

Wat is een 4-seizoenenband?

De 4-seizoenenband is een autoband die het hele jaar door gebruikt kan worden. Deze band is ontworpen met de belangrijkste kenmerken van zowel winterbanden als zomerbanden. Een compromis dus want het is geen zomerband en het is geen winterband. Natuurlijk zijn de prestaties van een 4-seizoenenband in de winter dan ook niet zo goed als een winterband en dat geldt ook zo voor de prestaties in de zomer vergeleken met een zomerband. Voor het wisselvallige Nederlandse weer kunnen 4-seizoenenbanden een prima alternatief zijn. Een 4-seizoenenband biedt dan op sneeuw en ijs meer grip dan een zomerband en door de andere rubbersamenstelling rijdt je in de zomer wel iets zuiniger.

Wat zijn de voordelen van een 4-seizoenenband?

Wanneer je weinig kilometers maakt, niet veel in het buitenland rijdt of nooit op wintersport gaat dan kunnen 4-seizoenenbanden voor jou zeker geschikt zijn. Wij zetten de voordelen van een 4-seizoenenband voor je op een rijtje. Lees ook onze blog: “Vier redenen om op 4-seizoenenbanden te rijden”.

  • Je hoeft de banden niet 2 keer per jaar te wisselen, dat scheelt in tijd en kosten
  • Je bespaart extra kosten voor een tweede set velgen voor zomer- of winterbanden
  • Tijdens de zachte Nederlandse winters heb je meer grip dan met een zomerband
  • In sommige Europese landen zijn 4-seizoenenbanden, voorzien van een M+S codering én 3PMFS (Three Peak Mountain Snowflake) symbool, ook toegestaan als winterband

Nadelen van een 4-seizoenenband

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook enkele nadelen van het rijden met 4-seizoenenbanden. Zoals al aangegeven kunnen de prestaties niet tippen aan een volwaardige winter- of zomerband. Bij extreem winter weer heb je minder grip dan een winterband en in de zomer rijd je met zomerbanden zuiniger. Tevens slijten 4-seizoenenbanden, vanwege de andere rubbersamenstelling, in de zomer sneller dan zomerbanden. Wil je zeker zijn van een veilige en comfortabele rit dan adviseren wij nog altijd om te kiezen voor een zomer- en een winterband.

4-seizoenenbanden iets voor jou?

Een 4-seizoenenband als winterband

Wanneer je regelmatig in het buitenland rijdt of ieder jaar op wintersport gaat dan is het aan te raden om op winterbanden te rijden. Sterker nog in veel Europese wintersportlanden zijn winterbanden wettelijk verplicht. Er zijn wel een aantal 4-seizoenenbanden op de markt die erkend zijn als winterband. Deze banden kun je herkennen aan het “Three Peak Mountain Snowflake” symbool (een berg met een sneeuwvlok) op de zijkant van de band. Alleen een M+S codering is niet meer voldoende. Er zijn diverse bandenmerken die 4-seizoenenbanden op de markt hebben gebracht. En ongeacht welke band je ook kiest, zorg er altijd voor dat je voor de veiligste keuze gaat. En check voordat je op wintersport gaat ook even waar in het buitenland winterbanden verplicht zijn!

Vind de 4-seizoenenband die bij jou past!

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe banden dan kan het best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Met onze hulpgids geven we je een passend advies voor 4-seizoenenbanden, zodat je altijd de juiste keus maakt!

New call-to-action