Wat is het verschil tussen een winterband en een 4-seizoenenband?

De keuze tussen een winter- of 4-seizoenenband blijkt voor veel autobezitters een lastige keuze. Gekeken naar de het milde Nederlandse klimaat en de zachte winters lijkt het alsof het zachte rubber en het extra profiel van een winterband niet noodzakelijk zijn. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar wat zijn dan de belangrijkste verschillen en biedt een 4-seizoenenband dan wel voldoende veiligheid tijdens winterse weersomstandigheden?

Autobandencheck wat zijn de verschillen tussen een winterband en een 4-seizoenenband

Winterband VS 4-seizoenenband: wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen een winterband en een 4-seizoenenband zit in het feit dat een winterband echt geschikt is voor winterse omstandigheden zoals sneeuw en gladheid. Een 4-seizoenenband is prima voor de zachte Nederlandse winters, maar kan door het verschil in rubber en profiel niet tippen aan een winterband tijdens wat extremere weersomstandigheden.

Het Profiel

Winterbanden hebben een diep profiel met inkepingen (lamellen), die ervoor zorgen dat de band meer grip en stabiliteit biedt. Het profiel van een 4-seizoenenband daarentegen is een mix van een winter- en zomerband, zonder lamellen, en dat wil zeggen dat een 4-seizoenenband minder grip en stabiliteit biedt tijdens winterse weersomstandigheden. Lees meer over het profiel in onze blog: Wat is het minimale profiel van een autoband?

Het rubber

Ook het rubber van een 4-seizoenenband is een mix tussen het rubber dat voor zomer- en winterbanden wordt gebruikt. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling die ervoor zorgt dat de banden elastisch en flexibel blijven bij lagere temperaturen en dat geeft meer grip. Het rubber van zomerbanden is harder, waardoor zomerbanden bij warme temperaturen meer grip hebben. Een 4-seizoenenband biedt dus in de zomer meer grip tijdens regen en verliest minder grip in de winter dan een zomerband.

Bridgestone Turanza T005

Een compromis van een winter- en een zomerband

4-seizoenenbanden worden ook wel all season banden of all weather banden genoemd en zijn eigenlijk een compromis tussen een zomer- en winterband. De eigenschappen die een winterband heeft tijdens koudere, natte en ijzige weersomstandigheden en de eigenschappen die een zomerband heeft tijdens warmere en droge weersomstandigheden zien we beide terug in een 4-seizoenenband.

Welke band moet ik kiezen?

Wanneer je op jaarbasis veel kilometers rijdt, op wintersport gaat en je gewoonweg voor de veiligste optie in de winter wilt gaan, dan kies je voor winterbanden. Rijd je voornamelijk in de binnenstad, weinig kilometers, ga je niet op wintersport en wil je graag voordelig en toch veilig rijden, dan kan een 4-seizoenenband een goede keus zijn. Al met al blijft het een lastige keuze, maar misschien kunnen wij het wat gemakkelijker maken door de voordelen van zowel 4-seizoenenbanden als winterbanden voor je opsommen. Lees ook onze blog: Wanneer kies je juist voor een winterband of juist een 4-seizoenenband

Voordelen van een 4-seizoenenband:

  • Je kunt het hele jaar op een set banden rijden, zonder te hoeven wisselen
  • Je hebt geen extra set nodig, dus geen extra kosten
  • Een 4-seizoenenband heeft een betere grip dan een zomerband (in de winter)

Voordelen van een winterband:

  • Optimale grip en kortere remweg bij temperaturen onder de 7 graden
  • Een betere wegligging in bochten
  • Minder kans op aquaplaning door effectieve afvoer van water
  • Zomerbanden slijten niet tijdens de winter dus gaan langer mee
  • Toenemende veiligheid voor jou en andere verkeersdeelnemers!

Download onze gids "Alles over Winterbanden"!

Wij vinden het belangrijk dat jij goed op de hoogte bent van de voordelen om op winterbanden te rijden en daarom hebben wij een complete winterbandengids opgezet met informatie over o.a. waar winterbanden verplicht zijn, hoe je kunt controleren of je winterbanden nog goed zijn en wanneer je het beste je winterbanden kunt wisselen. Download de complete winterbandengids nu!

New call-to-action