Zie jij de autoband ook als een zwart rond ding waar je niet graag het geld aan uit geeft? Toch is het voor je eigen veiligheid belangrijk dat je de juiste autobanden onder de auto hebt zitten. De autoband is immers het enige contact met het wegdek. Maar wat is nu eigenlijk de meest veilige autoband? Ieder autobandenmerk heeft een diversiteit aan type autobanden en ieder type autoband heeft zo zijn eigen belangrijke eigenschappen. Daarom is het ten eerste heel belangrijk dat de juiste autobanden onder de auto liggen. Zodra je de juiste autoband gevonden hebt voor onder jouw auto wil dat niet zeggen dat het automatisch ook de veiligste autoband is, want ook zelf ben je mede verantwoordelijk om er voor te zorgen dat je autobanden veilig zijn en blijven. In deze blog vertellen we wat je hiervoor kunt doen.
Je autobanden regelmatig controleren
Om te zorgen dat je de meest veilige autoband onder jouw auto hebt zitten, raden wij aan om, bij voorkeur, om de 14 dagen je banden te controleren. Je controleert dan op:
- De juiste bandenspanning.
- Profieldiepte
De juiste bandenspanning
De bandenspanning wordt aangeduid met bar. Hoeveel bar er in een autoband moet, is afhankelijk van de adviesbandenspanning van de fabrikant. Het varieert meestal tussen de 2 en 3 bar. Banden slijten in het midden van de band harder als de bandenspanning te hoog is. Je grip op de weg wordt minder bij een te hoge bandenspanning, je band trilt waardoor het rijcomfort achteruit gaat. Als de autoband te hard is opgepompt is het risico op een klapband erg groot. Echter bij een te lage bandenspanning wordt de druk ongelijkmatig verdeeld en neemt de slijtage aan de randen toe.
Lees meer in onze blog: "Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?".
De juiste profieldiepte
Naast de juiste bandenspanning is het natuurlijk ook van groot belang dat de band de juiste profieldiepte heeft. Te weinig profiel betekent een langere remweg en dat kan in sommige situaties cruciaal zijn. De ANWB beveelt bij zomerbanden een minimaal profiel aan van 2 mm. Bij winterbanden is het advies minimaal 4 mm.
Meer informatie lees je in het blog: Wat is het minimale profiel van een autoband?
Bandenmerk en veiligheid
Buiten het feit dat je veilig wil rijden en de banden zelf ook in goede staat moet onderhouden is er natuurlijk ook een verschil in het merk autoband dat je aanschaft. In de bandenwereld spreken we over:
- A-merken
- B-merken
- C-merken
Wat is het grote verschil tussen deze drie segmenten? Voor een A-merk betaal je meestal een hogere prijs maar dat merk je wel in de prestaties, veiligheid en levensduur van de banden. Maar ook al is het een A-merk dan nog is het van groot belang dat je zelf de autobanden goed onderhoudt om er veilig mee te blijven rijden. Is een B- of C-merk band dan niet zo veilig? Natuurlijk wel want een B-merk is vaak gericht op een korte remafstand en een goede wegligging. Dit zijn wel twee belangrijke eigenschappen van een band. Ook een C-merk (budget band) voldoet aan alle door de Nederlandse wet gestelde eisen, anders mogen we ze in Nederland gewoonweg niet verkopen. Lees ook ons blog Welke merken autobanden zijn er? Alle merken banden zijn veilige banden maar ook voor jou de taak om ze goed te onderhouden.
Belangrijk om te weten voor je eigen veiligheid
Om er voor te zorgen dat je banden veilig blijven, kun je de onderstaande tips in acht nemen:
Rotatie
Als je langer en veilig op je banden wilt rijden is het aan te bevelen om de banden om de 10.000 tot 13.000 kilometer te roteren. De banden aan de voorkant slijten nu eenmaal sneller dan de banden aan de achterkant. Door de banden regelmatig te roteren gaan ze langer mee.
Balancering
Het is wel belangrijk om na de rotatie de banden uit te laten balanceren. Het uitbalanceren van de banden zorgt ook weer voor een langere levensduur.
Spoorvorming
Raak je een stoeprand of rijd je door een kuil dan bestaat de mogelijkheid dat je banden niet langer meer uitgelijnd zijn. Misschien merk je er niets van maar toch bestaat er de mogelijkheid dat het ophangingsgeometrie van de auto niet meer goed is en dit kan de wegligging nadelig beïnvloeden waardoor je veiligheid in het gedrang komt. Als je toch een afspraak in de garage hebt, laat altijd even controleren op spoorvorming.
Ventielen
Het ventiel van de autoband is een essentieel onderdeel voor je veiligheid. Het ventiel is een belangrijk onderdeel voor het luchtdicht houden van de band. Op het ventiel staat een hoge spanning en het ventiel verslijt langzaam door de kracht die erop staat en het roteren van de banden. Het is daarom van groot belang dat de ventielen vervangen worden tijdens het wisselen van de banden. Doordat de banden steeds voorzien worden van nieuwe ventielen, zal dat alleen maar ten goede komen van de levensverwachting en de veiligheid van de banden. Dus ook voor jouw eigen veiligheid.
Download onze whitepaper
Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden waardoor je met een gerust hart veilig de weg op kunt? Download dan nu onze whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'.