Hoe oud mogen autobanden zijn?

Hoe lang kan ik met mijn autobanden rijden? Zijn mijn autobanden nog wel goed? En wanneer moet ik mijn autobanden vervangen? Allemaal vragen die je als auto eigenaar vast weleens hebt afgevraagd. En zo niet, dan is het verstandig om je hier toch wel mee bezig te houden. Autobanden vormen namelijk het eerste contact met de weg waar je op rijdt en daarom is het van groot belang dat je autobanden in orde zijn. Hoe oud autobanden mogen zijn en wanneer je autobanden moet vervangen, lichten wij graag toe in onze blog.

autobandencheck hoe oud mogen autobanden zijn (1)

Wat is de levensduur van een autoband?

Wettelijk gezien zijn er geen regels hoe oud autobanden mogen zijn. Echter hebben autobanden natuurlijk wel een beperkte levensduur. Gemiddeld gaan autobanden tussen de 5 en 10 jaar mee, maar de daadwerkelijke levensduur is afhankelijk van een aantal factoren zoals; het rijgedrag van de bestuurder, de mate van onderhoud en de kwaliteit van de banden. Wij geven je een aantal tips om de levensduur van je autobanden te verlengen.

  • Zorgt dat je in het juiste seizoen met de juiste autobanden rijdt. Dit wil zeggen dat je of met een set winter- en zomerbanden rijdt of dat je gaat voor 4-seizoenenbanden, waarmee je het hele jaar door kunt rijden. 
  • Check de banden op voldoende profiel:
    • Zomerbanden moeten een minimale profieldiepte van 1,6mm hebben
    • Winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 4mm hebben\
  • Controleer regelmatig of je banden nog de juiste bandenspanning hebben. Wij adviseren om minimaal een keer in de maand de bandenspanning te controleren. Meer over de bandenspanning lees je in onze blog:  Hoeveel bar moet er in een autoband?
  • Zorg dat je regelmatig checkt of je autobanden geen beschadigingen hebben. Zichtbare beschadiging zoals happen, bulten, perforaties en droogtescheurtjes kun je gemakkelijk zelf constateren.
  • Indien je twee sets autobanden hebt dan is het belangrijk dat je de set waar niet mee gereden wordt goed opbergt. Berg de banden koel, donker en droog op en bescherm ze tegen Uv-licht.

Bridgestone Turanza T005

Hoe oud is mijn autoband?

Om te kunnen nagaan hoe oud je autoband is, kun je de DOT-code van de band opzoeken. De DOT-code is te vinden op de zijkant (ook wel wang genoemd) van de band. De code bestaat uit drie groepen van vier alfanumerieke karaktertekens. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee cijfers staan voor het jaar waarin de band is geproduceerd. Als er bijvoorbeeld staat: 4818, dan is de band geproduceerd in week 48 van het jaar 2018. Meer over de DOT-code lees je in onze blog: Hoe oud is mijn autoband?

Wij adviseren om autobanden die 6 jaar of ouder zijn, sowieso te vervangen. Ook al wordt er niet veel gereden met een auto, ook door stilstaan kan een autoband verouderen. Let bij het kopen van tweedehands banden niet alleen op de profieldiepte en beschadigingen van de banden, maar controleer ook de leeftijd.

Hoe oud mogen autobanden zijn bij de APK-keuring?

Voor de APK-keuring is de leeftijd van een autoband niet belangrijk, maar er wordt wel gekeken naar de staat van je banden. Het is in ieder geval belangrijk dat de banden nog voldoende profiel hebben en geen beschadigingen hebben. Meer tips om succesvol door de APK-keuring te komen lees je in onze gratis handige checklist.

New call-to-action