Wanneer is het beste om een 4-seizoenenband te kopen?

De vierseizoenenband wordt steeds populairder in ons land. Voor veel mensen een stuk gemakkelijker. Je schaft één set banden aan die het hele jaar aan je verwachtingen voldoet, je hoeft niet meer te wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa. Dat wisselen kost tijd en je moet het maar weer zien in te plannen in je, toch al vaak, drukke agenda. Een andere belangrijke reden dat mensen voor een 4-seizoenenband kiezen, is het feit dat de winters in ons land niet meer zo streng zijn. Met een 4-seizoenenband kun je in Nederland tijdens het winterseizoen prima de weg op. In dit blog leggen we graag uit wanneer je het beste een set 4-seizoenenbanden kunt aanschaffen.

Autobandencheck_wanneer_is_ het_beste_om_een_4-seizoenenband_te_kopen

Je rijdt niet meer dan 10.000 kilometer per jaar

Als je van plan bent om 4-seizoenenbanden aan te schaffen dan is het belangrijk om te weten hoeveel kilometers je per jaar je op de weg zit. Zit je onder de 10.000 kilometer per jaar dan is het zeker het overwegen waard om voor de 4-seizoenenband te gaan. Rijd je meer dan 10.000 kilometer per jaar dan adviseren wij toch voor een set zomer- en een set winterbanden te kiezen.

Maar buiten het aantal kilometers spelen er nog een aantal andere factoren meer mee die belangrijk zijn om te weten voordat je over gaat op de koop van een set 4-seizoenenbanden. De volgende factoren spelen ook een belangrijke rol met het maken van jouw keuze:

  • Je rijdt voornamelijk in je eigen omgeving
  • Je hebt geen zin om twee keer per jaar je banden te wisselen
  • Je wilt kosten besparen
  • Je rijdt niet tijdens extreem winterweer of in wintersportgebieden

Je rijdt voornamelijk in je eigen omgeving

Een belangrijke factor die meespeelt in het kopen van 4-seizoenenbanden is waar je het gehele jaar meestal naar toe gaat? Is het voornamelijk woon- werkverkeer? Met af en toe een ritje verder weg? Dan zijn 4-seizoenenbanden een prima optie. Meestal als je dit soort ritten maakt, kom je op jaarbasis ook niet boven de 10.000 kilometer uit. En ook al zit je er een paar duizend kilometer boven dan nog is een all-season band een prima keus. Laten we zeggen dat 15.000 kilometer per jaar de max is voor een 4-seizoenenband.

Je hebt geen zin om twee keer per jaar je banden te wisselen

Geen zin en weinig tijd is ook een overweging om 4-seizoenenbanden aan te schaffen. Geen gedoe meer om twee keer per jaar een afspraak in te plannen bij de garage of zelf extra tijd te investeren als je de banden altijd zelf wisselt. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je weer eerder aan een set nieuwe banden toe bent dan dat je één set zomer- en één set winterbanden hebt. Maar dat is een overweging die je maakt. Alles heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.

Alles over 4-seizoenenbanden

Je wilt kosten besparen

Het besparen van kosten met 4-seizoenenbanden heeft vooral betrekking op:

  • Geen extra set banden nodig
  • Geen opslagkosten voor een tweede set banden

Het scheelt natuurlijk behoorlijk in je portemonnee als je geen extra set banden nodig hebt en vooral ook als je thuis geen ruimte hebt en je de tweede set banden altijd op moet slaan bij je garagist. Maar zoals al eerder aangegeven in dit blog; je moet er wel rekening mee houden dat je sneller aan een nieuwe set 4-seizoenen banden toe bent aangezien je het hele jaar door op dezelfde banden rijdt.

Je rijdt niet tijdens extreem winterweer of in de wintersportgebieden

De winters in Nederland zijn lang zo streng niet meer en mocht er dan toch een strenge winterse periode tussen zitten met sneeuw en ijzel dan kunnen je 4-seizoenenbanden prima voldoen maar wees altijd voorzichtig. Maar dat geldt ook voor winterbanden. Wees bij winters weer niet overmoedig als je winterbanden onder je auto hebt. Voorzichtigheid blijft geboden. Ga je graag met de auto op wintersportvakantie dan raden we natuurlijk altijd aan om winterbanden onder je auto te monteren. Mocht je daar nu echt geen zin in hebben dan hebben we goed nieuws; tegenwoordig worden de 4-seizoenbanden zo gefabriceerd dat ze in de meeste Europese wintersportlanden worden geaccepteerd maar dan moet de band wel voorzien zijn van het 3PMSF symbool(Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine of sneeuwvlok symbool). Check, voordat je op wintersport gaat, altijd of jouw 4-seizoenenbanden voldoen aan de winterse eigenschappen die in dat wintersportgebied van kracht zijn. Je kunt namelijk behoorlijk in de problemen komen als je bij een ongeluk betrokken raakt en je banden voldoen niet aan de regelgeving van dat land waar je doorheen rijdt of verblijft. Raadpleeg ons blog ‘Wintersport: waar en wanneer zijn winterbanden verplicht?’.

Vind jouw 4-seizoenenband!

Nu je weet wanneer je het beste een 4-seizoenenband kunt kopen, wil je misschien ook wel weten welke 4-seizoenenband het beste bij jou past. In onze gratis te downloaden hulpgids geven we je graag advies, zodat jij de juiste 4-seizoenenband kunt vinden!

New call-to-action