Vier redenen om op 4-seizoenenbanden te rijden

Veel mensen vinden het lastig om te beslissen of ze winterbanden zullen aanschaffen of niet. Want is het nu echt nodig in Nederland om op winterbanden te rijden? Zo streng en lang zijn de winters hier niet dus waarom zouden we niet doorrijden op zomerbanden? Doorrijden op zomerbanden dat raden we absoluut af, maar het is zeker niet per se nodig om winterbanden aan te schaffen. Een goed alternatief is de vierseizoenenband. Uiteraard zijn de eigenschappen van een vierseizoenenband niet gelijk aan die van een zomerband of een winterband, maar het bied wel een goede compromis en het doet niet af aan de veiligheid. Wij hebben in dit blog vier redenen beschreven om op 4-seizoenenbanden te rijden.

vier redenenen om op 4-seizoenenbanden te rijden autobandencheck-1

1. Het hele jaar door veilig rijden

Zomer- en winterbanden zijn ontwikkeld om de beste prestaties te leveren in het bijhorende seizoen. Een 4-seizoenenband is gebaseerd op beide seizoenen en daarom lever je dus altijd wel een beetje in, maar dit is nooit ten koste van de veiligheid. 4-seizoenenbanden zijn gemaakt van dezelfde rubbersamenstelling als winterbanden en verliezen daarom geen grip in de winter zoals bij een zomerband wel het geval is. 4-seizoenenbanden hebben wel minder lamellen dan een winterband en daardoor zijn de stuureigenschappen in de zomer beter. Door de rubbersamenstelling slijten de banden in de zomer wat sneller, maar daardoor ontstaat er weer meer grip op natte wegen. Ook in de winter blijven 4-seizoenenbanden goede grip houden. 4-seizoenenbanden zijn dus ontwikkeld om het hele jaar veilig te rijden!

2. Geen tweede set banden nodig

De keuze om naast zomerbanden ook winterbanden aan te schaffen heeft meestal te maken met veiligheid. Winterbanden hebben het meest voordeel wanneer er sneeuw of ijzel op de weg ligt. In ons land hebben we weinig strenge winters, maar wel vaak wisselvallig weer. Is het dus nodig om een tweede set banden aan te schaffen, die alleen maar wordt gebruikt tijdens de winter? Een set banden is niet goedkoop, zeker wanneer je er voor kiest om twee keer een complete set (inclusief wielen) aan te schaffen. In een aantal gevallen is het slimmer om te kiezen voor 4-seizoenenbanden.

  • Je rijdt minder dan 10.000 kilometer per jaar.
  • Je rijdt voornamelijk in de binnenstad
  • Je rijdt niet tijdens extreme winterse omstandigheden of in wintersportgebieden

Lees ook onze blog: "Wanneer kies je voor een winterband of juist een 4-seizoenenband?"

4-seizoenenbanden iets voor jou?

3. Bespaar tijd en kosten voor bandenwissel en opslag

Een voordeel van de aanschaf van 4-seizoenenbanden is dat je geen twee keer per jaar meer hoeft te wisselen van banden en geen opslag hoeft te regelen. Bij gebruik van zomer- en winterbanden is het van belang dat aan het begin van een nieuw seizoen de juiste banden onder de auto worden gemonteerd. Dit kun je zelf doen of laten doen door een garagebedrijf. In het laatste geval ben je dus twee keer per jaar kosten kwijt aan het monteren en balanceren van de banden. Tevens dienen de banden droog en donker opgeslagen te worden. Heb je hier zelf geen ruimte voor dan kun je gebruik maken van de opslagmogelijkheden van het garagebedrijf of een zogenoemd bandenhotel. Houd er wel rekening mee dat dit gemiddeld ongeveer € 35,- per keer zal kosten. Met 4-seizoenenbanden kun je het hele jaar doorrijden en daarmee bespaar je in de portemonnee.

4. In sommige landen zijn allseasonbanden toegestaan

In Nederland komen geen zware winters voor en daarom is het niet verplicht om op winterbanden te rijden. Vierseizoenenbanden tijdens de winterse maanden voldoen dus prima. In veel Europese landen is het wel verplicht om winterbanden onder de auto te hebben, maar vaak voldoen 4-seizoenenbanden met een M+S codering en sneeuwvlok symbool ook. In bergachtige gebieden waar veel sneeuw valt zijn vierseizoenen uiteraard niet geschikt om mee te rijden. Lees meer over winterbandenplicht in onze blog: Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Download onze gratis whitepaper over 4-seizoenenbanden!

Twijfel je na het lezen van onze blog nog steeds of het aanschaffen van 4-seizoenenbanden voor jou de beste keus is? Lees dan nog meer over 4-seizoenenbanden in onze gratis te downloaden whitepaper "alles over 4-seizoenenbanden". Alles over 4-seizoenenbanden