Hoe vergelijk je banden?

Of je nu op zoek bent naar zomer-, winter- of 4-seizoenenbanden, het is altijd goed om te weten wat voor product je aanschaft. Het verschil zit namelijk niet alleen in het soort seizoen van de band, maar ook het type, de kwaliteit en de prijs kunnen per band enorm verschillen. Waar je precies op moet letten bij het vergelijken van banden en hoe je banden vergelijkt dat vertellen we meer over in deze blog.

autobandencheck hoe vergelijk je banden

Waarom banden vergelijken?

Banden zijn het enige contactpunt van de auto met de weg en zijn daarom van groot belang voor een veilige rit. Banden koop je dus niet zomaar. Het is belangrijk om de geschikte banden te kiezen die passen bij de auto, de rijstijl en de wensen van de bestuurder.

A-merken, B-merken of C-merken

In de bandenwereld wordt er gesproken over A-merken, B-merken en C-merken banden. Banden in het A-segment zijn met name geschikt voor bestuurders die veel kilometers per jaar rijden en waarde hechten aan comfort en veiligheid. Banden die onder het B-merk vallen zijn prima voor bestuurders die wat minder kilometers maken en met een goede prijs/kwaliteitsverhouding band toch veilig en duurzaam willen rijden. C-merken of ook wel budgetbanden genoemd, zijn geschikt voor bestuurders die weinig kilometers rijden en graag zo goedkoop mogelijk, maar wel veilig de weg op willen.

Bovenstaande segmenten geven dus eigenlijk al de verschillen in banden weer. Het grootste zichtbare verschil is natuurlijk de prijs. De prijs van een A-merk band en een budget band kan enorm verschillen. Maar vergeet daarbij niet dat er ook een verschil is in de kwaliteit en functionaliteiten van deze banden. Dit is ook zichtbaar via het bandenlabel. Het label geeft de kwaliteit van de band weer aan de hand van drie factoren; grip op nat wegdek, brandstofefficiëntie en het extern geluid. Lees ook: Wat kost een autoband?

Kijk bij het aanschaffen van banden dus niet alleen naar de prijs, maar ga ook na of het de meest geschikte banden zijn voor uw auto en uw rijstijl.

Hoe kan ik banden vergelijken? 

De belangrijkste gegevens die nodig zijn om geschikte banden te zoeken zijn het seizoen en de maat van de band. Als deze basis gegevens bekend zijn kun je banden gaan vergelijken uit diverse segmenten. Ga je banden kopen bij een garagebedrijf, informeer dan altijd even naar meerdere typen banden uit de A-Merk, B-merk en budget segmenten.

Bridgestone Turanza T005