Wat zijn de wettelijke verplichtingen in Nederland bij banden in de winter?

In diverse Europese landen zijn er wettelijke regels over het gebruik van winterbanden. In Nederland is het niet verplicht om op winterbanden te rijden tijdens winterse weersomstandigheden, maar zijn er dan wel wettelijke regels omtrent winterbanden?

autobandencheck wettelijke verplichtingen winterbanden in Nederland

Wettelijke verplichtingen winterbanden in Nederland

In tegenstelling tot vele Europese (wintersport)landen is het in Nederland niet verplicht om op winterbanden te rijden. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wel raadzaam is om tijdens de wintermaanden op winterbanden te rijden. Bij een beetje winters weer in Nederland zien we enorme files ontstaan en gebeuren er sneller ongelukken. Dit komt doordat vele Nederlanders in de winter doorrijden op (door de kou) hard geworden zomerbanden met te weinig profiel.

We moeten natuurlijk ook niet vergeten dat winterbanden zijn ontwikkeld om de veiligheid van bestuurders tijdens winterse omstandigheden te waarborgen. Het speciaal ontwikkelde rubbermengsel van een winterband zorgt ervoor dat de band bij lagere temperaturen niet hard wordt en daardoor is het contact met de weg optimaal. Het speciale profiel met diepe groeven zorgt voor een betere afvoer van regen en sneeuw. Kortom een winterband zorgt voor een betere wegligging, maximale grip en kortere remweg bij koudere weersomstandigheden.

Sneeuwkettingen en spijkerbanden

Het is in Nederland verboden om met sneeuwkettingen en spijkerbanden te rijden. Sneeuwkettingen en spijkerbanden kunnen veel schade veroorzaken aan het wegdek, waardoor de verkeersveiligheid in gevaar wordt gebracht.

Bridgestone Turanza T005

Waar in Europa zijn winterbanden dan wel verplicht?

In veel Europese landen is er wel sprake van enige verplichting van winterbanden. In welke mate winterbanden verplicht zijn dat verschilt per land. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Zweden, Noorwegen en Finland is er een winterbandenplicht. Wanneer je in deze landen namelijk geen winter- of vierseizoenen gebruikt tijdens winterse omstandigheden (of binnen bepaalde periodes) is het mogelijk om een boete te krijgen of aansprakelijk te worden gesteld bij een ongeval. Meer over winterbandenplicht in Europa lees je in onze blog: Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Sneeuwvlokje en M+S

Autobandencheck sneeuwvloksymbool winterband

Een winterband is te herkennen aan het sneeuwvloksymbool en vaak ook een M+S markering. Het sneeuwvloksymbool geeft aan dat het een winterband is die echt geschikt is voor winterse weersomstandigheden. De M+S (modder en sneeuw) markering alleen is niet voldoende en zegt niks over de rijeigenschappen onder winterse weersomstandigheden. In Duitsland is de wet hierop zelfs aangescherpt en worden banden geproduceerd voor 31 december 2017 met alleen een M+S markering niet geaccepteerd als geschikte winterband.

Download onze complete winterbandengids

Wil jij naast het lezen van deze blog nog meer te weten komen over winterbanden? Download dan nu onze winterbandengids "Alles over Winterbanden". Een complete gids met informatie over de voordelen van winterbanden, wanneer je het beste je winterbanden kunt wisselen, het verschil tussen zomer- en winterbanden en nog veel meer. 

New call-to-action