Veilig met je auto rijden in de winter: waar moet je op letten?

Als je met de auto op pad gaat, staat veiligheid altijd voorop. In de winter kunnen de omstandigheden voor je auto heviger zijn door de weersomstandigheden waar je mee te maken krijgt. Wat dacht je van sneeuw en ijzel? Waar moet je nu op letten om veilig met je auto te rijden in de winter. Autobanden spelen een belangrijke rol bij de veiligheid van je auto. Je banden vormen nu eenmaal het enige contact met de weg dus is het zeer belangrijk dat je autobanden prima in orde zijn. Wij geven je enkele belangrijke tips waar je op moet letten bij je autobanden maar ook een aantal andere tips om veilig met je auto in de winter te rijden.

autobandencheck_veilg_rijden_in_de_winter (1)

Monteer op tijd je winterbanden

Rijd je op zomerbanden dan adviseren wij je om de zomerbanden op tijd te vervangen door winterbanden. Maar wanneer is het nu de juiste tijd om je banden te vervangen? Wij raden je aan om de banden te vervangen als de wintertijd ingaat. In ons blog Winterbanden wisselen, wanneer moet dat lees je er alles over.

Banden moeten voldoende profiel hebben

Rijd je in de winter op winterbanden of vierseizoenenbanden dan is het van groot belang dat het profiel van je banden voldoet aan de wettelijke eisen. Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4 millimeter. Ook voor de vierseizoenenband, waar in de winter op gereden wordt, adviseren wij een minimaal profiel van 4 millimeter. Je kunt heel eenvoudig zelf de profieldiepte van je banden controleren. Wij vertellen er alles over in ons blog Wat is het minimale profiel van een autoband?

De juiste bandenspanning

Zorg dat je winter- of vierseizoenenbanden de juiste bandenspanning hebben. Daarom adviseren wij je maandelijks de bandenspanning te controleren. De juiste bandenspanning is voor je auto van groot belang omdat het zorgt voor:

 • Veiligheid
 • Een laag brandstofverbruik
 • Banden slijten minder snel

Bridgestone Turanza T005

Nog meer tips

Om te voorkomen dat je tijdens de winter voor verrassingen komt te staan, geven wij je nog enkele tips waar je op moet letten om veilig met je auto in de winter te rijden:

 • Zorg dat je accu goed opgeladen is en dat doe je door niet alleen korte ritjes te maken want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen. Door de koude temperaturen in de winter gaat de zelfontlading van de accu namelijk sneller.
 • Dat je goed zicht hebt is natuurlijk ook erg belangrijk. Zorg dat je ruiten schoon zijn, die beslaan minder snel. De airco is handig om de condens weg te krijgen. Als het voor de airco te koud is, zit er minder vocht in de lucht en verkleint dat de kans op condens.
 • Zorg dat er antivries in je ruitensproeiervloeistof zit
 • Om het krabben van de voorruit te voorkomen, kun je een speciale deken op de voorruit leggen. GEEN kranten, die kunnen vastvriezen. Met een ruitontdooier krijg je de ramen ijsvrij.
 • Gebruik in de winter liever niet de handrem want deze kan vastvriezen. Zet je auto in de eerste versnelling of in de P. Tegenwoordig hebben wel steeds meer auto’s een elektronische handrem en als het goed is, heeft deze handrem geen last om vast te vriezen tijdens de vorst.
 • Als je de rubbers van je deuren goed schoon maakt en insmeert met talkpoeder, kom je niet voor de verrassing te staan dat je de deur niet open krijgt als het hard vriest.
 • Een setje winterspullen in je auto is ook niet verkeerd. Het volgende pakketje zou je kunnen samenstellen:
  • Ruitondooier
  • Slotondooier (wel verstandig om die buiten de auto te bewaren)
  • Ijkrabber
  • Matten, schep en veger mocht je vast komen te zitten in de sneeuw
 • Als laatste tip, is het belangrijk de juiste motorolie te gebruiken want dit kan nu juist het verschil maken bij vrieskou of je auto wél of niet start.

Download onze whitepaper over winterbanden!

Wil je graag meer informatie over winterbanden? Download dan onze complete winterbandengids "Alles over winterbanden" en je leest alle feitjes en weetjes over winterbanden, winterbandenwissel, winterbandenplicht en de verschillen tussen 4-seizoenenbanden en winterbanden.

New call-to-action