Goed voorbereid met de auto op wintersport: bekijk onze tips!

Wanneer je met de auto op wintersportvakantie gaat is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zeker gedurende de koude en donkere dagen kun je tijdens je reis nogal eens voor verrassingen komen te staan. Regen, sneeuw en ijzel zorgen voor gladde wegen en als je auto dan niet winterproof is kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Natuurlijk willen we dit zoveel mogelijk voorkomen en daarom geven wij graag een aantal tips!

autobandencheck goed voorbereid met de auto op wintersport (1)

Tip 1. Winterbanden

Misschien wel het allerbelangrijkste waar je aan moet denken wanneer je met de auto op wintersport gaat is dat je winterbanden onder je auto hebt liggen. Winterbanden zijn speciaal gemaakt om tijdens winterse weersomstandigheden goed te presteren en optimale veiligheid te bieden. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber en hebben een dieper profiel wat zorgt voor meer grip op de weg. Naast het feit dat winterbanden veiliger zijn is het in veel Europese wintersportbestemmingen zelfs verplicht om op winterbanden te rijden. Winterbanden zijn te herkennen aan het zogenoemde sneeuwvloksymbool (threepeakmountain) op de zijkant van de band.

Waar zijn winterbanden verplicht

Tip 2. Doe de winterbandenvakantiecheck

Voordat je aan je reis gaat beginnen raden wij je aan om je winterbanden te controleren op de volgende aspecten:

 • Hebben je winterbanden voldoende profiel? De wettelijke minimale profieldiepte voor winterbanden is 4 millimeter.
 • Hebben je winterbanden de juiste bandenspanning? De juiste bandenspanning kun je vaak terug vinden op de bandenspanningstabel in het instructieboekje van je auto.
 • Zijn er geen beschadigingen zichtbaar aan je winterbanden? Veel voorkomende beschadigingen zijn; perforatie, droogtescheurtjes, happen of bulten.
 • Zijn je winterbanden niet te oud? De leeftijd van je band kun je aflezen aan de hand van de DOT-code op de zijkant van de band.
 • Is er een reservewiel in de auto aanwezig? Controleer ook het reservewiel op bovenstaande punten wanneer je op wintersportvakantie gaat.

Je kunt heel eenvoudig zelf controleren of je winterbanden nog goed zijn, maar je kunt het natuurlijk ook altijd door een professioneel autobedrijf laten uitvoeren.

Tip 3. Maak je auto winterklaar

Naast de winterbanden is het natuurlijk belangrijk dat de gehele auto winterklaar is voor de autoreis die je gaat maken. Zorg er in ieder geval voor dat je de ruitensproeiervloeistof bijvult met een antivriesvariant, je de juiste motorolie gebruikt en je een winterpakketje bij je hebt. Denk hierbij aan; een ijskrabber, slotontdooier, ruitontdooier, een veger en warme dekens. Daarnaast is het verstandig om altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en verbanddoos in de auto te hebben.

Tip 4. Ben goed verzekerd

Hoe goed voorbereid je ook op weg gaat de kans is altijd aanwezig dat er iets gebeurd. Het is daarom verstandig om er voor te zorgen dat je goed verzekerd bent. Een autoverzekering is sowieso verplicht (ook in het buitenland) maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om de autoverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen.

Vergeet ook niet dat je in sommige landen, zoals Zwitserland en Oostenrijk, een vignet nodig hebt en in Duitsland een milieusticker een vereiste kan zijn. Op tolvignetten.nl vind je een handig overzicht met welke producten je nodig hebt per land die je ook nog eens online kunt bestellen!  

En nog een paar handige tips....

 1. Beperk je reistijd, check de wintersportverkeersinformatie
 2. Leg je sneeuwkettingen op een makkelijk te bereiken plek in de auto
 3. Laat de auto in P of eerste versnelling staan, een handrem kan vastvriezen
 4. Gebruik een dakkoffer voor ski’s en bagage
 5. Rijd je tank nooit helemaal leeg
 6. Neem voldoende eten en drinken mee

Download checklist op wintersportvakantie met de auto