Wat is het minimale profiel van een autoband?

Om veilig de weg op te gaan is het van groot belang dat de profieldiepte van de autoband voldoet aan de aanbevolen profieldiepte. De wettelijke profieldiepte geeft aan dat voor zomerbanden de minimale profieldiepte 1,6 millimeter moet zijn en voor winterbanden de minimale profieldiepte 4 millimeter moet zijn.  Waarom een juiste profieldiepte belangrijk is en hoe je zelf de profieldiepte kunt controleren vertellen wij je graag in deze blog.

autobandencheck profieldiepte controleren

Eenvoudig zelf de profieldiepte van je Autobanden checken

profieldiepte checken met muntstuk

Het is heel eenvoudig om zelf de profieldiepte van je autobanden te controleren. Het controleren van de profieldiepte doe je heel gemakkelijk met een euro muntstuk. Voor zomerbanden gebruik je 1 euro muntstuk en voor winterbanden gebruik je een 2 euro muntstuk. Je steekt het euro muntstuk in de minst diepe groef van je autoband. Als je de buitenste rand (goud bij 1 euro) ziet bij het checken van je zomerbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als je de buitenste rand (zilver bij 2 euro) ziet bij het checken van je winterbanden dan is het profiel van de band onvoldoende. Als de rand van het euro muntstuk verdwijnt in de rand van het profiel dan is het profiel voldoende. Winterbanden verliezen hun kenmerkende winterse eigenschappen als er te weinig profiel op de autobanden zit.

Wil je het controleren van de profieldiepte liever overlaten aan een professional dan kun je altijd even langs bij een autobedrijf bij jou in de buurt. Voldoet het profiel niet meer aan de minimaal aanbevolen profieldiepte dan wordt het tijd om nieuwe banden te bestellen. 

Bridgestone Turanza T005

Juiste profiel belangrijk voor je eigen veiligheid!

Je staat er misschien niet zo bij stil maar het profiel van je banden is belangrijk voor je eigen veiligheid. Daarom is het ook belangrijk dat je regelmatig je profieldiepte checkt. Zoals al aangegeven in dit blog, kun je dat heel eenvoudig zelf doen. Als je autobanden niet genoeg profieldiepte hebben kan dat grote gevolgen hebben voor je eigen veiligheid en voor je medepassagiers. Je autobanden verliezen het contact met de weg als er te weinig profiel op zit. Je autobanden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar. LEVENSGEVAARLIJK!!

Nieuwe autobanden hebben standaard een profieldiepte van om en nabij 8 millimeter. Hoe meer profiel op je banden hoe korter de remweg. De remweg wordt aanzienlijk verlengt bij iedere millimeter van het profiel die je autoband slijt. Het is verder van groot belang dat je banden gelijkmatig slijten. Het verschil wat toegestaan is tussen je banden onderling bedraagt maximaal 3 millimeter. Lees ook onze blog: Hoe vertraag ik slijtage aan mijn banden?

Controleer je autobanden regelmatig

Om er voor te zorgen dat je voldoende profiel op de banden hebt zitten, is het belangrijk dat je regelmatig je banden op de diepte van het profiel controleert. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig de bandenspanning van je autobanden te controleren. Wij adviseren om de bandenspanning bij voorkeur om de 14 dagen te controleren en anders zeker één keer per maand. Het beste controleer je de bandenspanning als de banden koud zijn. Als je dan toch de bandenspanning controleert, gaat het in één moeite door om ook de profieldiepte van je autobanden te checken en kijk ook of er geen tekenen zijn van beschadiging. Bij te weinig profiel of beschadiging moeten de autobanden vervangen worden. 

3 signalen dat je nieuwe banden nodig hebt

Succesvol door de APK-keuring!

Wanneer je banden niet voldoende profiel meer hebben, worden ze afgekeurd tijdens de APK. Goed onderhoud aan je banden is dan ook zeer belangrijk. Download nu onze gratis APK checklist en voorkom verrassingen wanneer je auto gekeurd moet worden.

New call-to-action