Wat is het draagvermogen van mijn autobanden?

Een band is niet alleen maar zwart en rond, zoals veel mensen misschien denken. Net zoals er veel verschillende soorten en type auto’s zijn, zijn er ook veel verschillende soorten en type autobanden. Allemaal stuk voor stuk met eigen rijeigenschappen en kenmerken. Niet iedere band kan zomaar onder iedere auto. De maatvoering van de band speelt hierbij een grote rol. In deze blog gaan we dieper in op de loadindex van banden, ook wel het draagvermogen genoemd.

autobandencheck - draagvermogen van mijn autobanden

Wat houdt het draagvermogen van een autoband in?

Het draagvermogen staat voor de maximale toegestane belasting die op een autoband uitgeoefend mag worden. Eenvoudiger gezegd staat het dus voor het aantal kilo’s dat een band kan en mag dragen. Het draagvermogen wordt aangeduid met het symbool LI (LoadIndex) en is terug te vinden in de maataanduiding op de wang van de band.Loadindex - maataanduiding van een band

 

  1. Breedte van de band in millimeters
  2. Hoogte van de band
  3. Velgmaat
  4. Draagvermogen / loadindex
  5. Snelheidsindex / speedindex

 

Het draagvermogen wordt altijd in combinatie met de snelheidsindex (SI) weergeven. In de afbeelding hierboven is dat 94V, waarbij de V staat voor de maximale snelheid die met de autoband gereden kan worden.

Wat is het draagvermogen van mijn autobanden?

De loadindex wordt aangegeven met een getal, oplopend van 71 tot 120. Hoe hoger het getal, hoe hoger het ondersteunende gewicht. In de volgende tabel kun je de loadindex aflezen. LI staat voor Loadindex en KG staat voor het gewicht in kilogram.

Voorbeeld:
Stel je bandenmaat is 205/55R16 94V (zoals het voorbeeld hierboven) dan is de loadindex 94. Je band mag dan maximaal 670 kilo dragen. Vier banden met een loadindex van 94 kunnen dus maximaal 4 x 670 kilo dragen.
Je auto inclusief bagage mogen dan niet meer wegen dan 2680 kilo.

tabel loadindex banden

Bekijk de volledige Loadindex tabel

Voor echte zwaarbeladen wagens zoals bijvoorbeeld caravans of bestelwagens zijn er versterkte banden die meer gewicht kunnen dragen. Deze banden zijn te herkennen aan de coderingen:

  • EL (Extra load)
  • XL (Extra Load)
  • RF (Reinforced).

Wanneer je banden vervangt van dezelfde maat dan is het draagvermogen vaak gelijk. Als je zeker wilt weten of dit klopt dan kun je het loadindex getal van je oude en nieuwe banden met elkaar vergelijken. Kies je voor banden van een ander formaat dan moet de loadindex hoger of gelijk zijn aan je huidige banden. 

Wat gebeurd er bij overbelasting?

Als je banden overbelast zijn zal je dit niet direct opmerken. Echter zullen de banden wel sneller slijten en de kans op een klapband wordt groter. Overbelasting is zelfs, na onderspanning, de meest voorkomende oorzaak van een klapband. Het wordt nog gevaarlijker wanneer er naast de overbelasting ook sprake is van een te lage luchtdruk, hoge snelheid en/of warme buitentemperaturen. Overschrijd het maximale gewicht dat je banden kunnen dragen dus niet!

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

New call-to-action