Waarom op tijd wisselen naar zomerbanden?

Waarom op tijd wisselen naar zomerbanden? Eén van de belangrijkste redenen om op tijd je winterbanden om te wisselen naar zomerbanden is voor je eigen veiligheid en er voor te zorgen dat je winterbanden langer meegaan. Het rubber van de winterbanden is niet geschikt voor hogere temperaturen. De winterbanden zullen sneller slijten en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Versleten winterbanden hebben minder grip op de weg en je zult het ook merken als je onverwachts hard moet remmen. De zomerband daarentegen heeft een rubbersamenstelling die juist voor optimale prestaties zorgt bij hogere temperaturen. Je hebt een betere grip op de weg en een uitstekend rijcomfort.

autobandencheck waarom op tijd wisselen naar zomerbanden

Wanneer is het tijd om je winterbanden om te wisselen naar zomerbanden?

Wij adviseren om op de volgende momenten je winterbanden om te wisselen naar zomerbanden:

  • In de maand april
  • Zodra de klok verzet wordt en de zomertijd ingaat

Bovenstaande momenten zijn richtlijnen, want als we ergens met elkaar geen invloed op hebben is dat wel het weer en als de temperaturen in februari al hoog zijn, is de kans groot dat mensen hun winterbanden eerder omwisselen naar zomerbanden. Onder hogere temperaturen verstaan we 7 graden en hoger. Het verraderlijke is echter wel dat in de overgangsperiode naar de lente de ochtenden heel koud kunnen zijn en in de loop van de dag de temperatuur boven de 7 graden uitkomt. Autobandencheck raadt dan ook aan om de winterbanden te wisselen naar zomerbanden tijdens de bandenwisselweken. De branchevereniging VACO kondigt deze bandenwisselweken tweemaal per jaar aan op de radio. Als je deze wisselmomenten aanhoudt dan weet je zeker dat je de juiste banden onder de auto hebt en veilig de weg op gaat.

Bridgestone Turanza T005

Waarom winterbanden omwisselen naar zomerbanden?

Wij begrijpen dat je niet altijd de noodzaak er van inziet om je winterbanden om te wisselen naar zomerbanden. De zomertijd brengt meestal niet zulke extreme weersomstandigheden met zich mee als in de wintertijd. Dus waarom zou je niet door kunnen rijden op uw winterbanden? De reden is dat winterbanden een andere rubbersamenstelling hebben als zomerbanden. Het rubber van de winterbanden is niet geschikt voor hoge temperaturen. Omdat dit rubber niet geschikt is voor hoge temperaturen zullen de banden sneller slijten en heeft de auto minder grip op de weg. Minder grip op de weg zorgt voor sneller glijden en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De zomerband daarentegen is juist vervaardigd van een rubbersamenstelling die er voor zorgt dat je tijdens de zomertijd die goede grip op de weg behoud. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je bijvoorbeeld onverwachts moet remmen. Lees meer over de verschillen tussen zomer- en winterbanden in onze blog: wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

De juiste bandenspanning

We hebben je in dit blog uitgelegd hoe belangrijk het is om tijdens de zomertijd op zomerbanden te rijden en uw winterbanden op stal te zetten. Maar naast het feit dat het belangrijk is dat je tijdens de zomertijd op zomerbanden rijdt is het van groot belang dat je de banden regelmatig op de juiste bandenspanning controleert. Wij raden dan ook aan om de banden, bij voorkeur, één keer per maand te controleren. Als de bandenspanning te laag is, slijten de banden veel harder. 

Meer weten over zomerbanden? Download dan onze whitepaper!

Wij vinden het belangrijk dat je veilig de weg op gaat met de juiste banden onder de auto. In de zomer zijn zomerbanden de beste keus, maar waarom dan precies en hoe kies je de juiste zomerband? Hoe zorg je ervoor dat je zomerbanden in goede staat blijven en wat is het verschil met een winter- of vierseizoenenband. Dit en nog meer informatie lees je in onze whitepaper "Alles over zomerbanden".