Bandenpech op vakantie in het buitenland: de regels in het buitenland

Een lekke band is de meest voorkomende oorzaak van autopech. Ook wanneer mensen op vakantie gaan en pech krijgen onderweg, is een lekke band hier de nummer 1 oorzaak van. Natuurlijk zit je hier helemaal niet op te wachten tijdens je vakantie en daarom vertellen wij in deze blog hoe je bandenpech zo goed mogelijk kunt proberen te voorkomen en wat je kunt doen wanneer het je toch overkomt.

autobandencheck bandenpech op vakantie in het buitenland

Wat moet ik doen bij bandenpech in het buitenland?

Wanneer je de pech hebt een lekke band te krijgen tijdens je vakantie dan kun je twee dingen doen;

 1. Je vervangt de band door het reservewiel.

Wanneer er een reservewiel of “thuiskomertje” aanwezig is kun je de lekke band zelf vervangen. Tegenwoordig zijn steeds minder auto’s voorzien van een reservewiel. Vaak is het alternatief dan een reparatiekit, maar dit is niet voldoende bij grote schade aan de band. Zoek altijd een veilig plek om de band zelf te verwisselen.

Let op! Het reservewiel is enkel om ervoor te zorgen dat je nog op je eindbestemming kunt komen. Het is niet de bedoeling dat je er de gehele vakantie of zelfs de terugreis mee doorrijdt. Ga te alle tijden naar een garagebedrijf om de band te vervangen door een nieuwe band.

 1. Je belt de wegenwacht.

Indien er geen reservewiel aanwezig is of je niet weet hoe je een band moet vervangen kun je de wegenwacht inschakelen. Niet overal in Europa kennen ze een wegenwacht zoals in Nederland. De kans dat je wordt weggesleept naar een garage is daarom groot.

New call-to-action

Hoe kan ik bandenpech proberen te voorkomen

Bandenpech is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar je kunt zeker maatregelen treffen om een lekke band te beperken. Hieronder een aantal tips om zo goed mogelijk voorbereid op reis te gaan. Lees ook onze blog:  de 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band.

  • Controleer de bandenspanning voordat je op (terug)reis gaat.
  • Check of de banden voldoende profiel hebben. Onvoldoende profiel zorgt voor minder grip en vergroot daarmee de kans op ongevallen
  • Kijk of er beschadigingen aan de band zichtbaar zijn. Beschadigde banden moeten altijd worden vervangen!
  • Houdt rekening met het maximum laadgewicht van de auto en het draagvermogen van de banden.
  • Tot slot: Vermijd stoepranden, rijd rustig in bochten en rijd niet te hard over drempels/hobbels

Pech in het buitenland: een aantal richtlijnen

Naast een lekke band kan het natuurlijk ook voorkomen dat je op een andere manier pech krijgt tijdens je reis in het buitenland. Zoals de wegenwacht service is geregeld in Nederland, zo is het niet in alle landen van Europa. In Frankrijk kennen ze bijvoorbeeld helemaal geen wegenwacht. Toch zijn er een aantal richtlijnen die je kunt aanhouden bij pech in het buitenland.

Pech in het buitenland

 • Bel altijd direct met de alarmcentrale van de pech-hulpdienst en geef je locatie door: Land, plaats, wegnummers en KM aanduiding.
 • De kans is groot dat je auto wordt weggesleept naar een garagebedrijf
 • De reparatie bij het garagebedrijf dien je zelf te betalen. Afhankelijk van de voorwaarden van je pech-hulpservice kun je deze kosten later met de originele bonnen declareren
 • Haal de gerepareerde auto zelf op bij het garagebedrijf

Pech door een ongeval

 • Hoe groot of klein het ongeval ook is, schakel altijd de politie in en laat een proces verbaal opmaken
 • Vul samen met de tegenpartij het Europese schadeformulier in
 • Maak foto’s van de verkeerssituatie en de schade
 • Bel de alarmcentrale

Vervangend vervoer nodig?

 • Lees de verhuurvoorwaarden voor het vervangend vervoer goed door en controleer het maximaal aantal dagen
 • Check de auto voordat je er mee gaat rijden goed op schade en aanwezigheid van een reservewiel
 • Laat de auto niet bij het garagebedrijf staan, maar haal de auto zelf op en lever hem, met een volle tank, ook zelf weer in
 • Ga niet met de auto de grens over

Lees onze gratis whitepaper "Alles over Zomerbanden"

Wanneer je op zomervakantie naar een warm land gaat is het van belang om op de juiste banden te rijden. De juiste banden, dat zijn zomerbanden! Wat de voordelen zijn van zomerbanden, hoe je zomerbanden goed kunt onderhouden en nog meer leuke zomerbanden-weetjes lees je in onze gratis te downloaden whitepaper!