Waar kun je oude banden inleveren?

Er worden jaarlijks wereldwijs miljoenen banden geproduceerd voor nieuw gebruik. Dit betekent natuurlijk dat er ook jaarlijks miljoenen oude banden bij het afval terecht komen. Je oude autobanden gewoon weggooien dat mag niet, want ze moeten gerecycled worden. Maar waar moet je je oude banden dan laten als ze versleten zijn? In onze blog lees je hier meer over.autobandencheck waar kun je oude banden inleveren

Wanneer zijn banden oud?

Onder oude banden verstaan wij in dit geval bij Autobandencheck: “banden waarmee je niet meer veilig de weg op kunt”. Dit wil dus zeggen dat een band wellicht nog helemaal niet zo oud is, maar wel zodanig versleten of kapot, dat je er niet meer mee kunt rijden. Gemiddeld gaan autobanden tussen de vijf en de tien jaar mee. Wij adviseren om je autobanden na 5 jaar te vervangen. Lees ook meer over de leeftijd van een band in onze blog: Hoe oud is mijn autoband?

Hoe lang autobanden mee gaan is geheel afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het rijgedrag van de bestuurder van de auto
  • Het onderhoud van de banden
  • De kwaliteit van de banden

Wanneer banden te weinig profiel hebben of er beschadigingen zijn aan de band, dan is het noodzaak om nieuwe banden aan te schaffen en de oude weg te doen. Benieuwd of jouw banden aan vervanging toe zijn? Doe dan onze test en ontvang een passend advies na het beantwoorden van enkel 10 vragen!

Bridgestone Turanza T005

Waar kun je oude banden inleveren?

Zodra je nieuwe banden koopt dan kun je de oude banden inleveren bij de leverancier (een garagebedrijf bijvoorbeeld) van jouw nieuwe banden. Zij zijn verplicht om jouw oude banden aan te nemen. In de prijs voor de nieuwe banden zijn de kosten voor afvalverwijdering dan al opgenomen. Heb je geen nieuwe banden nodig, maar wil je de oude banden toch kwijt? Dan kun je ook terecht bij het milieu- depot of station van jouw gemeente.

Recyclen van oude banden

De organisatie RecyBEM verwerkt op een zo hoogwaardig en milieu verantwoorde manier de gebruikte banden in Nederland. Het gerecyclede materiaal (rubbergranulaat) wordt o.a. gebruikt in veiligheidstegels, speeltuintegels, kunstgrasvelden, terrastegels, schoenen, tassen, riemen etc.

Wie zelf een beetje creatief is kan natuurlijk ook iets leuks maken van een oude gebruikte autoband. Een plantenbak, een schommel of bijzettafeltje, het kan niet gek genoeg!

Hoe kan ik het verouderen van mijn banden voorkomen?

Het verouderingsproces van een autoband loopt altijd door, ook wanneer er langdurig niet op de banden wordt gereden. Om er voor te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je autobanden is het belangrijk om de banden goed te onderhouden. Een aantal tips hebben we voor je opgesomd.

  • Controleer, bij voorkeur 1 keer per maand, je bandenspanning
  • Wissel, bij gebruik van zomer- en winterbanden, tijdig naar het juiste seizoen
  • Check of je banden nog voldoende profiel hebben
  • Laat je banden ieder jaar door een expert controleren op eventuele beschadigingen

hoe vertraag ik slijtage aan mijn autobanden

Banden bij een APK keuring

Moet jouw auto binnenkort naar de APK keuring? Wanneer jouw autobanden niet goed onderhouden zijn, te weinig profiel of beschadigingen hebben dan kom je niet goed door de keuring. Voorkom daarom verrassingen en download onze APK checklist!

New call-to-action