Vijf redenen om voor winterbanden te kiezen

Veel mensen vragen zich af of de aanschaf van winterbanden wel echt nodig is, zeker als je kijkt naar de zachte winters die we in Nederland hebben. En maakt het rijden met winterbanden dan ook echt verschil of is het gewoon een commercieel praatje? Dat er extra kosten gemaakt moeten worden voor de aanschaf van een set winterbanden is zeker waar. Maar deze kosten zijn natuurlijk niet voor niets. Winterbanden zorgen er namelijk voor dat je tijdens winterse weersomstandigheden veilig de weg op kunt. In deze blog geven wij je vijf redenen om voor winterbanden te kiezen.

autobandencheck_5_redenen_om_voor_winterbanden_te_kiezen (1)

1. Meer veiligheid door maximale grip

De rubbersamenstelling van winterbanden is heel anders dan die van zomerbanden. Winterbanden hebben een rubbersamenstelling die zachter is dan zomerbanden en hierdoor blijven de banden elastisch en flexibel. Dit zorgt bij koudere temperaturen, onder de 7 graden, voor een betere wegligging, meer comfort en een maximale grip op natte, gladde en besneeuwde wegen. Naast de rubbersamenstelling draagt ook het profiel van een winterband bij aan meer grip op zowel droge als natte wegen. Het profiel is namelijk voorzien van lamellen die tijdens het remmen en optrekken functioneren als aangrijpingspunten op het wegdek.

Lees meer over alle verschillen tussen winter- en zomerbanden in onze blog: Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

2. Betere prestaties bij temperaturen onder de 7 graden

Winterbanden worden over het algemeen geassocieerd met sneeuw of ijzel maar is dit wel terecht? Een winterband presteert het beste bij temperaturen onder de 7 graden. En ja het klopt helemaal dat we in Nederland vaak zachte winters hebben en de temperaturen dan nog boven de 7 graden liggen. Echter zijn dit de temperaturen die overdag worden gemeten. In de ochtend (en soms ook in de avond), wanneer de meeste mensen de weg op gaan, liggen deze temperaturen veel lager. Er wordt dus veel vaker met temperaturen onder de 7 graden gereden als men verwacht.

Als het kouder is dan 7 graden, komen de prestaties van een winterband dus echt tot zijn recht. Het wordt aangeraden om zomerbanden om te wisselen naar winterbanden wanneer de R in de maand zit. Meer informatie over het wisselen naar winterbanden lees je in onze blog: winterbanden wisselen wanneer moet dat?

Bridgestone Turanza T005

3.Verschil in remweg op sneeuw en nat wegdek

Zoals we al eerder aangaven zijn winterbanden niet alleen bij sneeuw of ijzel veiliger dan zomerbanden, maar ook bij koude temperaturen en slechte weersomstandigheden. Hieronder zie je het verschil in remweg van winter- en zomerbanden op nat wegdek en op sneeuw afgebeeld.

Remmen op nat wegdek

De remafstand van een winterband onder de 7 graden is aanzienlijk korter (bijna 4 meter) dan de remweg van een zomerband.

Let op! Bij bovenstaande afbeelding is geen rekening gehouden met uw reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt.
Bron: Vaco

Remmen op sneeuw

Op sneeuw is de remweg, bij een snelheid van 50km/u, met winterbanden de helft korter (28 meter) dan met zomerbanden.

Let op! Bij bovenstaande afbeelding is geen rekening gehouden met je reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt.
Bron: Vaco

4.Extra kosten voor winterbanden zijn verwaarloosbaar

Er wordt veelal gedacht dat winterbanden duur zijn om aan te schaffen. Het is natuurlijk ook niet niets want je bent zo een paar honderd euro kwijt voor een set banden en daarnaast zijn er extra kosten voor het wisselen en de opslag van de banden. Toch zijn deze kosten voor winterbanden op langere termijn te verwaarlozen:

  • De aanschafkosten van winterbanden zijn vaak gelijk aan die van zomerbanden.
  • Tijdens de winter houden de zomerbanden een ‘winterslaap’ en daardoor slijten ze niet. Je doet dus twee keer zo lang met je zomerbanden!
  • De kleinste schade door een ongeval is vaak duurder dan een nieuwe set winterbanden.
  • Een boete voor het rijden zonder winterbanden in sommige (wintersport)landen is hoog.
  • Een extra set velgen is aan te raden. Het is makkelijker, sneller en goedkoper om te wisselen. Daarnaast kunnen lichtmetalen velgen minder goed tegen winterse invloeden en pekel.

5. In veel (wintersport)landen zijn winterbanden verplicht

Nederland valt niet onder de landen waar winterbanden verplicht zijn, maar in veel Europese (wintersport)landen is dit wel het geval. Als je vaak op vakantie of op wintersport gaat in de wintermaanden dan is het zeker verstandig om voor winterbanden te kiezen. In landen waar winterbanden verplicht zijn kun je namelijk een boete krijgen wanneer je niet op winterbanden rijdt. In het ergste geval, bij bijvoorbeeld een ongeluk, kun je zelfs te maken krijgen met een strafrechtelijke vervolging en mede-aansprakelijkheid als je geen winterbanden onder je auto hebt liggen. Wij adviseren je om te kiezen voor de slimste en veiligste optie en dat zijn winterbanden!

Wil je meer weten over de winterbandenwetgeving in het buitenland? Lees dan onze blog: Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Download onze complete winterbandengids

Wil jij alles weten over winterbanden? Download dan gratis onze complete winterbandengids "Alles over winterbanden".