Hoe controleer ik of mijn winterbanden nog goed zijn?

Vraag je je af of jouw winterbanden nog goed zijn om veilig de weg op te kunnen? Controleer zelf eenvoudig de status van je winterbanden. Twijfel je, ga dan even langs bij een professional. Ga naar je eigen garage, dealer of check even op onze site of er een Autobandencheck montagepunt bij jou in de buurt zit.

autobandencheck_winter_check (1)

Hoe controleer ik mijn winterbanden?

Het controleren van je winterbanden is redelijk eenvoudig en kost niet veel tijd. Je hoeft enkel de winterbanden goed te bekijken van dichtbij. Zijn de banden vies of stoffig zorg er dan voor dat je de banden reinigt. Doe dit wel met middelen die de banden niet kunnen beschadigen. Er zijn 2 punten waaraan je visueel al heel goed kunt beoordelen of je winterbanden nog goed zijn. Ten eerste moet de winterband nog voldoende profiel hebben en ten tweede moet de band natuurlijk geen beschadigingen hebben.

Profieldiepte controleren

De profieldiepte van een nieuwe winterband ligt meestal tussen de 8 en 10 mm. Het advies is om winterbanden te vervangen op het moment dat de profieldiepte 4 tot 4,5 mm is. Je kunt de profieldiepte meten met behulp van een profieldieptemeter of een muntstuk van twee euro. Winterbanden kunnen ongelijk slijten en daarom is het verstandig om het profiel op verschillende plaatsen te controleren. Meer over de profieldiepte van een band lees je in onze blog: Wat is het minimale profiel van een autoband?

Beschadigingen herkennen

Bij beschadiging kun je denken aan een perforatie door een scherp object, bulten of happen in de zijkant (wang) van de band en droogtescheurtjes door veroudering. Dit zijn allemaal beschadigingen die je met het blote oog kunt zien. Wanneer een band enige tekenen van beschadiging heeft dan is het verstandig om een professional te laten beoordelen of de band vervangen moet worden of niet.

Een extra hulpmiddel om te controleren of jouw winterbanden nog goed zijn is onze test! Je beantwoord 10 vragen en aan de hand daarvan weet jij of je nieuwe winterbanden moet aanschaffen of niet.  Doe de test hier!

Bridgestone Turanza T005

Zorg voor een juiste opslag van je winterbanden

Autobanden moeten donker en koel worden opgeslagen. Een juiste opslag verlengt de levensduur van je banden. Wij adviseren dan ook om de bandenopslag te laten verzorgen door een professioneel bedrijf. Buiten dat de banden op de juiste manier worden opgeslagen, worden de banden ook geïnspecteerd en zijn de banden verzekerd tegen diefstal en brand. Wil je toch liever je banden zelf opslaan lees dan ook onze tips voor het juist opslaan van winterbanden.

Controleer je winterbanden op tijd

Vaak denken we in Nederland de winterbanden pas nodig te hebben wanneer het sneeuwt en daarom wachten veel mensen te lang met het wisselen van zomerbanden naar winterbanden. Ook het controleren of de winterbanden nog goed zijn gebeurd pas tijdens het wisselen of soms ook wel helemaal niet. Controleer je de banden niet of wissel je de banden niet op tijd dan betekent dit dat je bij onvoorziene winterse weersomstandigheden niet goed voorbereid bent. Zorg er daarom voor dat je al tijdig voor het wisselmoment je winterbanden hebt gecontroleerd of laten controleren bij een professional.

Het beste moment om je winterbanden te controleren is:

  • Wanneer de wintertijd ingaat
  • Bij temperaturen onder de 7 graden
  • Wanneer de R in de maand zit

Alles over winterbanden in onze complete gids!

Wil je na het lezen van deze blog toch nog graag meer informatie over winterbanden? Bijvoorbeeld over het verschil tussen winter- en vierseizoenenbanden of over de winterbandenwetgeving in het buitenland. Download dan nu gratis onze complete gids "Alles over winterbanden"!

New call-to-action