Rijden in de sneeuw of met ijzel. Wat is de beste manier om veilig door het verkeer te komen?

Rijden in de sneeuw kan best spannend zijn: iedereen rijdt langzamer en je hoopt dat je niet weg zult glijden op een glad wegdek. Hetzelfde geldt voor ijzel: ook zo’n situatie die je niet moet onderschatten. Kies voor je eigen veiligheid en die van anderen met winterbanden.
 autobandencheck_rijden_in_de_sneeuw (2)

Met winterbanden rijden in de sneeuw

Winterbanden hebben een diep profiel, waardoor ze meer grip hebben op het wegdek. Vooral bij ijzel en rijden in de sneeuw zorgt dit voor extra veiligheid. Toch kan een glad wegdek verraderlijk zijn: daarom is het belangrijk om voorzichtiger te rijden dan op een zomerse dag. Je remweg is een stuk langer op een glad wegdek door de ijzel. Winterbanden helpen dan: deze verkorten de remweg in de sneeuw met wel 25 meter ten opzichte van zomerbanden. Hieronder vind je tips om je veiligheid te waarborgen.

Tips om veilig te rijden in de sneeuw

  • Rijd niet te hard;
  • Volg een slipcursus, zodat je weet hoe je moet reageren op een glad wegdek;
  • Houd voldoende afstand bij sneeuw en ijzel;
  • Ga niet plotseling sturen als je wegglijdt tijdens het rijden; je kunt beter rustig sturen tot je weer grip hebt;
  • Rem niet in bochten en zorg van te voren al dat je voldoende vaart hebt geminderd;
  • Denk om je eigen veiligheid én die van anderen;
  • Noodstop maken? Je ABS schakelt in als je in één keer hard remt.

Rijden in extreem winterse omstandigheden

Stel je voor dat de weersvoorspellingen erg slecht zijn, maar dat je persé de weg op moet. Grote kans dat er een moment komt dat je (lang) stilstaat door file of dat je echt niet verder kunt rijden in de sneeuw of door ijzel. Het is fijn om dan goed voorbereid te zijn. Neem genoeg dekens mee voor iedereen in de auto. Zorg ook voor voldoende eten en vooral ook drinken. Mocht je tijdens een sneeuwstorm of file echt niet meer kunnen rijden, dan zitten jullie er in elk geval warm bij.

Download de complete gids "alles over winterbanden"

Wil je meer te weten komen over het voordeel van winterbanden, het verschil tussen zomer- en winterbanden en waar winterbanden in Europa verplicht zijn? Download dan hier onze complete bandengids "Alles over winterbanden" en je komt alles te weten over winterbanden.

New call-to-action