Nieuwe banden voor de vakantie kopen: de 3 stappen checklist

Voordat je met de auto op vakantie gaat is het altijd verstandig om een vakantiecheck voor je auto te laten doen. Natuurlijk moeten de banden hierbij ook worden gecontroleerd. Als blijkt dat je nieuwe banden nodig hebt, zodat je veilig op vakantie kunt dan is het verstandig om nieuwe banden te kopen. Waar je op moet letten bij het kopen van banden voor de vakantie, vertellen wij je in de 3 stappen checklist in deze blog.

autobandencheck nieuwe banden kopen voor je vakantie

Stap 1. Zijn je banden wel aan vervanging toe?

Je kunt ervoor kiezen om een vakantiecheck te laten uitvoeren bij een professioneel garagebedrijf, maar je kunt ook zelf controleren of je zomerbanden aan vervanging toe zijn. Hieronder een aantal zaken waar je goed op moet letten:

  • Hebben de banden nog voldoende profieldiepte? Wanneer banden onvoldoende profiel hebben wordt het namelijk gevaarlijk om met de banden door te rijden. De banden dienen dus te worden vervangen. Meer informatie over de profieldiepte lees je in onze blog: Wat is het minimale profiel van een autoband?
  • Zijn er beschadigingen aan de band zichtbaar? Bij beschadiging aan de banden neemt het risico op een klapband enorm toe. Kijk daarom altijd voordat je een lange autorit gaat of er geen zichtbare beschadigingen aanwezig zijn. Denk hierbij aan; happen of bulten in de wang (zijkant) van de band of een perforatie door bijvoorbeeld een schroef
  • Zijn de banden niet te oud? Door ouderdom kan een autoband scheuren vertonen. Dit kun je herkennen aan uitdroging en versleten rubber aan de zijkant van de band. Banden die te oud zijn moeten worden vervangen. Lees meer over de leeftijd van je band in onze blog: Hoe oud is mijn autoband?

Om er achter te komen of je banden aan vervanging toe zijn hebben wij een handig hulpmiddel voor je. Je hoeft enkel 10 vragen te beantwoorden en je weet direct of je nieuwe banden aan moet schaffen. Doe de test!

Heb ik nieuwe banden nodig? Doe de test!

Stap 2. Zomer- of winterbanden? Waar gaat de reis naar toe?

Er is natuurlijk een verschil of je met de auto naar een zonnige vakantiebestemming gaat of dat je naar een wintersport bestemming afreist. Is dit laatste het geval dan is het goed om te weten dat winterbanden specifieke eigenschappen voor winterse weersomstandigheden. Bovendien is het in veel Europese wettelijk verplicht om op winterbanden te rijden. Ga je naar een zonnige vakantiebestemming dan is het verstandig om op zomerbanden te rijden. Zomerbanden presteren namelijk beter bij hogere temperaturen. Zorg er dus voor dat je voor je de juiste banden koopt voor de juiste weersomstandigheden.

Stap 3. Wat is je bandenmaat?

Bij het kopen van nieuwe banden is het van groot belang dat je de juiste bandenmaat aanhoudt. De bandenmaat is namelijk bepalend voor de rijeigenschappen wegligging van een band. Je bandenmaat is eenvoudig af te lezen via de wang (zijkant) van de band. Deze maataanduiding geeft onder andere de breedte, de hoogte en de inchmaat van de band weer. Meer informatie over het aflezen van de bandenmaat lees je in het blog: Wat is mijn bandenmaat?

Checklist op vakantie met de auto

Als je op zomervakantie gaat met de auto dan is het verstandig om ook je zomerbanden eens goed te controleren. Doe de zomerbandenvakantiecheck, bekijk onze handige tips en ga met een gerust gevoel veilig op vakantie. Je download de checklist hier. New call-to-action