Moeten de beste banden voor of achter gemonteerd worden?

Wanneer je vier nieuwe (dezelfde) autobanden koopt dan maakt het niet uit op welke as (voor of achter) iedere band wordt gemonteerd. Maar hoe zit het als er maar twee banden vervangen moeten worden? Kunnen de twee nieuwe banden dan weer op dezelfde positie worden gemonteerd of moeten de voor- en achterbanden worden gewisseld? Er zijn hier geen officiële regels voor maar wij geven je in deze blog graag een gepast advies.

Autobandencheck moeten de beste banden voor- of achter worden gemonteerd

Achterbanden zijn gevoeliger voor gripverlies

Indien het profiel van twee banden zodanig versleten is dan dienen deze banden vervangen te worden door twee dezelfde of vergelijkbare banden. Het merk hoeft niet identiek te zijn, maar de kenmerken van de band wel. Wij adviseren om de nieuwe banden achter te monteren. Dit advies wordt gegeven omdat het, voornamelijk in noodsituaties, veiliger is. Stel er moet plots een obstakel ontweken worden dan is de achteras het meest ‘belast’ en gevoelig voor gripverlies. Gripverlies op de voorbanden is door de bestuurder beter onder controle te houden door middel van het stuurgedrag. Gripverlies op de achterbanden is vrijwel niet onder controle te houden en dient dus gecreëerd te worden door de beste banden.

De meningen over waar de beste banden gemonteerd moeten worden lopen nogal uiteen, omdat er bij montage van de beste banden op de achteras wat prestaties verminderen. Denk hierbij aan de weerstand tegen aquaplaning en remmen/sturen op nat wegdek in auto’s zonder ESP. Echter zijn dit soort problemen veel makkelijker te stabiliseren dan wanneer de grip van de achterbanden verloren gaat. Dit is veel verrassender en bijzonder gevaarlijk.

Langer plezier van je banden door regelmatig omwisselen

Bij een bandenwissel, waarbij de banden van zomer naar winter worden verwisseld en andersom, wordt er vaak een markering (bijvoorbeeld LV = linksvoor) gezet op de banden die van de auto af worden gehaald. Deze markering dient ervoor, dat de banden bij een volgende wissel op de andere as worden geplaatst. Dus de band van linksvoor gaat dan naar linksachter. De reden hiervan is een gelijkmatigere slijtage van de banden en dus langer plezier van je banden. Dit wordt overigens niet altijd gedaan want als het verschil in profiel te groot is dan wordt er geadviseerd om de beste banden (meeste profiel) op de achteras te monteren.

Bridgestone Turanza T005

Waar kan ik mijn banden laten monteren?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw autobanden thuis zelf te monteren, maar wij adviseren om dit te laten uitvoeren door een professioneel autobedrijf. 

Wat zijn de kosten om banden te monteren?

Iedere garage hanteert eigen tarieven voor de montage van banden. Over het algemeen liggen deze tarieven tussen de 10 en 25 euro per band. De hoogte van het tarief is afhankelijk van de inchmaat van de band. Hoe groter de band, hoe moeilijker de montage en hoe meer werk er verschaft dient te worden. De montage duurt meestal 10 tot 15 minuten per band. Lees ook onze blog: Wat kost het wisselen van autobanden?

TIP! Download onze complete onderhoudsgids

Wil je nog meer informatie over onderhoud en vervanging van autobanden?  Je leest het allemaal in onze complete onderhoudsgids! Download hier onze whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'. 

New call-to-action