Met de auto op wintersport: 10 tips om veilig door de bergen te komen

Met de auto door de sneeuw in de bergen om op je wintersportbestemming aan te komen. Prima te doen, als je je aan deze tien tips houdt.

wintry-4745362_1920

1. Kies voor winterbanden

Winterbanden zijn de veiligste optie in de sneeuw en tijdens ijzel op wegen. Voorkom dat je in de bergen gaat slippen, door te kiezen voor winterbanden. Deze hebben het meeste grip door het diepe profiel. In landen als Duitsland zijn winterbanden verplicht tijdens winterse omstandigheden zoals sneeuw en ijzel op wegen. 

Benieuwd waar in Europa het nog meer verplicht is om op winterbanden te rijden? Lees dan onze blog: Waar in Europa zijn winterbanden verplicht

New call-to-action Meer informatie over winterbanden lees je ook in onze complete gids "Alles over winterbanden".  In deze gids kom je alles te weten over het voordeel van winterbanden, het verschil tussen zomer- en winterbanden, winterbandenplicht en nog veel meer nuttige informatie. 

Download de complete gids

2. Sneeuwkettingen om je banden

Sneeuwkettingen zijn een extra hulpje voor op bergwegen in de sneeuw. Je kunt er niet (te) ver of snel mee rijden. Op de verpakking staat de maximum snelheid. Neem ze altijd mee op wintersport en zorg ervoor dat je er makkelijk bij kunt. Op wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn staat dit aangegeven met een verkeersbord.

3. IJzel op wegen

IJzel op wegen is gevaarlijk. Op het dunne laagje ijs kun je eenvoudig slippen en vooral op smalle wegen in de bergen is dat geen pretje. Rijd rustig, houd voldoende afstand en wissel niet onnodig van baan.

4. Stuur rustig en zonder abrupte bewegingen

Zit je in de auto in de sneeuw en begint hij te slippen? Het is beter om de auto rustig bij te sturen dan om opeens heel hard aan je stuur te gaan draaien. Dus ook al glij je richting de vangrail: laat je auto gewoon gaan en stuur zachtjes de andere kant op tot je weer grip hebt. 

5. Blijf kalm

Ze zeggen niet voor niets: kalmte kan je redden. En dat is bij sneeuw en ijzel op wegen in de bergen zeker zo.

En dan ook nog:

  1. Neem voldoende eten, drinken en dekens mee. Als het écht te gevaarlijk is om te rijden, stop dan.
  2. Zorg voor een auto die winterklaar is.
  3. Heeft je auto ABS en moet je een noodstop maken? Rem dan hard, door je rem helemaal in te drukken. Je antiblokkeersysteem wordt zo ingeschakeld. Pompend remmen doe je alleen als je auto geen ABS heeft.
  4. Om op te trekken heb je grip nodig. Doe dit rustig, dan kun je zonder slippen wegrijden.
  5. Rem op de motor. Remmen doe je zoveel mogelijk door terug te schakelen en ruim van te voren in te schatten of je al moet remmen.

Doe de winterbandenvakantie check!

Ga je binnenkort op skivakantie en wil je graag weten of je winterbanden nog goed genoeg zijn? Download dan onze gratis checklist met handige tips!

Download checklist op wintersportvakantie met de auto