Let op droogtescheuren in de caravanband

Caravans, campers en vouwwagens hebben vaak maandenlang in een caravanstalling gestaan. Het is dus van belang dat het voertuig wordt nagekeken voordat er mee wordt gereden naar de vakantiebestemming. Een controle van de banden is daarbij eigenlijk wel het belangrijkste, maar waar moet je dan allemaal op letten? In deze blog informeren we je over droogtescheuren in caravanbanden.

image-2019-02-20 (2)

Hoe ontstaan droogtescheuren in een caravanband?

Droogtescheuren in banden zijn een gevolg van veroudering van het rubber. Veroudering van het rubber ontstaat door o.a. UV-licht, vocht, hoge temperaturen en zelfs langdurig stilstaan. Het rubber van de band verhardt en wordt minder flexibel, waardoor het rubber gaat scheuren. Volgens brancheorganisatie VACO hoeven droogtescheurtjes, bij een bestelwagenband, niet direct redenen voor onrust te zijn, maar er wordt wel aangeraden om de banden te vervangen. Het is zelfs zo dat droogtescheurtjes waarbij de koordlagen (laagjes textiel die het karkas van de band vormen) van de band zichtbaar zijn, wettelijk niet toegestaan zijn.

Wat zijn de risico’s van droogtescheuren in een caravanband?

Oppervlakkige droogtescheuren zijn niet per definitie een reden om de caravanbanden te vervangen, maar het is wel een verzwakking van de band. De kans op een lekke band is groter met droogtescheuren en het verlaagt de weerstand tegen inrijdingen. Op het oog lijkt een droogtescheur wellicht oppervlakkig maar vaak is de scheur dieper dan we denken. Droogtescheuren waarbij de koordlaag zichtbaar dienen direct vervangen te worden, want het risico op een klapband is groot. Ons advies is om caravanbanden met droogtescheuren altijd te vervangen. Uiteindelijk wil je toch graag veilig op vakantie. Meer informatie over wanneer caravanbanden vervangen moeten worden is te lezen in onze blog: Caravanbanden vervangen, wanneer moet dat?

Doe een caravanbandencheck!

Wanneer je op vakantie gaat met de auto wordt het vaak aangeraden om een vakantiecheck uit te voeren. Hierbij worden o.a. zaken als de accu, verlichting en ruitenwissers gecontroleerd, maar ook de banden niet te vergeten. Het is dus logisch dat er bij een vakantie met de caravan, camper of vouwwagen ook een controle moet worden uitgevoerd zodat je zorgeloos op vakantie kunt. De bandenspecialisten kijken naar de bandenspanning, het draagvermogen, ouderdomsverschijnselen en uitdroging van de banden. Tevens worden de banden vaak gratis gevuld met stikstof, zodat de banden langer op de juiste spanning blijven.

Wil je alvast een idee hebben hoe de staat van je caravan is? Vul dan de doe-het-zelf checklist in en ontdek waar je op moet letten bij je caravan!