Hoeveel bar moet er in een autoband?

Bij elke auto levert de fabrikant een bepaald advies aan met betrekking tot de spanning van de autoband. De bandenspanning van een autoband wordt uitgedrukt in bar. Hoeveel bar in een autoband dient te zitten is afhankelijk van de adviesbandenspanning van de fabrikant. De hoeveelheid bar in een autoband varieert doorgaans tussen de 2 en 3 bar. In dit blogartikel leggen we uit waar je de adviesbandenspanning kunt vinden en waar je nog meer op moet letten m.b.t. het aantal bar in je autoband.

Autobandencheck-bandenspanning-hoeveel bar in autoband

Hoeveel bar in een autoband? Volg de adviesspanning op!

Hoeveel bar in een autoband dient te zitten is eenvoudig op te zoeken in het instructieboekje van de auto. Daarnaast is er in de auto vaak een sticker te vinden waarop de juiste bandenspanning weer wordt gegeven. Deze sticker zit in de deurpost, achter op de zonneklep of aan de binnenkant van de tankdop. De aanbevolen bandenspanning is altijd de minimum spanning. Daarbij is rekening gehouden met zeer veel factoren, zoals grip op de weg, slijtage, rolweerstand, waterafvoer etc. Wijk om die reden niet zomaar van het advies af, hier is namelijk goed over nagedacht. De band functioneert het beste bij de aanbevolen hoeveelheid bar in de band.

Bandenspanning hangt af van de lading

Houd er rekening mee dat de adviesspanning m.b.t. hoeveel bar in een autoband dient te zitten gebaseerd is op een normale lading. Wanneer je structureel veel personen vervoert of de auto juist zwaar wordt geladen met bijvoorbeeld vakantiespullen, dan dient er meer spanning op de banden te zitten. De voorgeschreven spanning vanuit de fabrikant geldt daarnaast voor banden die zich op dezelfde as bevinden. Ofwel, voor beide achterwielen alsmede beide voorwielen dient de spanning van de banden gelijk te zijn. Per as kan hier wel een verschil in zitten. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je met een aanhanger gaat rijden. Het advies is dan om de druk op de voorbanden op te hogen met ongeveer 0,3 bar. Lees ook onze blog: Wat is het draagvermogen van mijn autobanden?

Nieuwe call-to-action

Een te hoge of lage bandenspanning heeft negatieve gevolgen

Een te hoge bandenspanning geeft versnelde slijtage in het midden van de band. Bij te hoge spanning heb je ook minder grip, trilt de band meer en gaat het rijcomfort achteruit. Doordat de band te hard is opgepompt wordt bovendien de kans op een klapband vergroot. Bij een te lage bandenspanning is er juist een ongelijkmatige verdeling van de druk. Daardoor neemt slijtage aan de randen toe.

Een te lage bandenspanning:

  • Leidt tot grote vervorming van de band
  • Vergroot de remweg
  • Veroorzaakt een instabielere wegligging
  • Verhoogt het risico op aquaplaning
  • Zorgt ervoor dat je extra brandstof verbruikt

LET OP! winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling waardoor deze een iets hogere bandenspanning behoeven. Wanneer je met winterbanden rijdt in de wintermaanden, dan is het aan te raden om 0,2 bar extra op te tellen bij de aanbevolen bandenspanning.

Controleer de bandenspanning als de banden ‘koud’ zijn

Wanneer je wilt checken of je met de juiste bandenspanning rondrijdt dan is het advies om deze te controleren wanneer de banden ‘koud’ zijn. Ga je de controle uitvoeren als je net veel kilometers gereden hebt dan zijn de banden warmer. Door de temperatuurstijging van de band zit er 0,3 bar tot 0,6 bar meer druk in de band. Dit geeft een vertekend beeld en kan dus resulteren in het feit dat je met een te lage bandenspanning rondrijdt. Lees meer in onze blog: 'Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?'

Controleer de hoeveelheid bar in de autoband regelmatig

Banden zijn je enige contact met de weg en daarom is het cruciaal dat je met de juiste bandenspanning rondrijdt. Een band verliest per maand ongeveer 0,2 bar aan druk, simpelweg omdat een rubber autoband niet luchtdicht is. Het advies van Autobandencheck.nl is om regelmatig, bij voorkeur maandelijks, te controleren hoeveel bar in de autoband zit. Door te rijden met de juiste bandenspanning voorkom je onnodig brandstofverbruik, verminder je slijtage en rijd je comfortabeler. Vind je het zelf lastig om de bandenspanning te controleren dan kun je natuurlijk altijd langs gaan bij een professioneel garagebedrijf.

Download de complete onderhoudsgids

Wil je meer weten over het goed onderhouden van je autobanden en hoe je slim moet omgaan met het vervangen van je banden? Download dan nu de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

New call-to-action