Hoe vertraag ik slijtage aan mijn autobanden?

Autobanden slijten, dat is nu eenmaal een feit. De levensduur van een autoband is immers eindig. Door ‘zorgvuldig’ met de autobanden om te gaan kun je slijtage van de banden vertragen en ervoor zorgen dat je het maximale uit de band haalt. Daarvoor is het zaak om de banden goed te onderhouden, regelmatig te controleren en tijdig te wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa. Ook de montage van de banden is van belang, evenals je rijgedrag. Al met al genoeg zaken dus waar je op kunt letten om slijtage aan je banden te vertragen. Hieronder vertellen we er meer over.

autobandencheck-slijtage banden vertragen

Extreem rijgedrag kan slijtage aan de band veroorzaken

Wat veel automobilisten niet in de gaten hebben is dat hun rijgedrag van invloed is op de mate van slijtage van de autobanden. Een snelle rijder slijt zijn banden bijvoorbeeld harder dan een rustige rijder. En als er veel wordt geremd dan slijten banden ook harder. Laat de auto daarom bij voorkeur uitrollen. Pas daarnaast je rijgedrag aan, zodat je niet met hoge snelheden door bochten rijdt. Hierdoor slijten de randen van de banden namelijk sneller.

Verkeerde banden in het verkeerde seizoen levert slijtage op

Verder is het van belang dat wanneer je op seizoensbanden, zoals zomerbanden of winterbanden, rondrijdt dat je deze dan tijdig omwisselt. Wanneer je namelijk het hele jaar door op een zomerband of een winterband rondrijdt dan is dat schadelijk voor de band. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden en daardoor niet geschikt voor het rijden bij hoge temperaturen. Dit zorgt voor onnodige slijtage. Dat geldt ook voor het rijden op zomerbanden in de winter. Zomerbanden zijn niet gemaakt voor winterse omstandigheden en daardoor zullen deze harder slijten. Vervang daarom tijdig je banden, zodat je altijd met de juiste set banden rondrijdt. Lees meer over het wisselen van banden in onze blogs: zomerbanden wisselen, wanneer moet dat? en winterbanden wisselen, wanneer moet dat?

Bridgestone Turanza T005

Zorgvuldige montage en uitbalanceren om slijtage tegen te gaan

Het monteren van autobanden is een nauwkeurig werkje. Door verkeerde montage:

  • Kunnen banden scheef op de auto komen te liggen of niet goed passen. Daardoor gaan banden op bepaalde punten slijten.
  • Daarnaast vermindert het rijcomfort en gaat de band slechter presteren.

Bovendien is het van belang dat na montage van de band de band wordt uitgebalanceerd. Wanneer dat niet wordt gedaan, dan kan er eveneens slijtage aan de banden ontstaan. Het is aan te raden om de bandenmontage uit te laten voeren door professionals. Zo weet je zeker dat de montage op de juiste manier gebeurt en de banden zo gemonteerd zijn dat ze langer mee gaan doordat slijtage wordt vertraagd.

Juiste opslag van banden verlengt de levensduur

Tot slot is het ook belangrijk dat je de banden op de juiste manier opslaat. Wanneer je banden weglegt zonder deze te verpakken in plastic en/of in een bandenhoes te stoppen dan kan het zijn dat banden gaan uitdrogen, waardoor ze minder lang meegaan. Bovendien kan het door verkeerde opslag voorkomen dat banden gaan vervormen. Als je ze vervolgens dan weer onder de auto monteert, dan zullen deze door vervormingen op bepaalde plekken sneller slijten. Lees ook onze blog: 5 tips voor het zelf opslaan van autobanden bij je thuis.

Slijtage? Vervang je band tijdig

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er tal van factoren die van invloed zijn op de mate van slijtage van je autobanden. Er komt echter een moment dat je banden versleten zijn. 

Goed voorbereid naar de APK!

Wanneer het weer tijd is voor de APK keuring van de auto, wordt er natuurlijk ook gecontroleerd op de staat van de autobanden. Wij bereiden je graag voor met onze tips in de gratis te downloaden checklist!

New call-to-action