Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?

Autobanden worden vaak een beetje als een ondergeschoven kindje beschouwd als het om onderhoud aan de auto gaat. Net zoals er bij een auto jaarlijks een APK en kleine of grote beurt wordt ingepland hebben ook de banden een periodiek onderhoud nodig. Natuurlijk neemt het garagebedrijf de banden ook mee tijdens een APK of beurt, maar de banden hebben het hele jaar door aandacht nodig. Naast een goed profiel is het belangrijk dat de banden een juiste bandenspanning hebben. Dit kun je eenvoudig zelf controleren, maar hoe vaak moet dat dan? Je leest ons advies in deze blog.

Autobandencheck-Bandenspanning

Waarom moet ik mijn bandenspanning controleren?

Autobanden zijn het enige contactpunt met het wegdek en daarom is het zeer belangrijk dat de banden in goede staat verkeren. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang. Een onjuiste bandenspanning (te hoog of te laag) heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid, het milieu en je portemonnee. Bij een verkeerde bandenspanning heb je minder grip op de weg, waardoor je een langere remweg krijgt en daarmee dus ook een hogere kans op slipgevaar. Daarnaast zorgt een te hoge of lage spanning voor een verkeerde slijtage van de banden en verhoogt het de kans op een klapband. Tevens neemt je brandstofverbruik toe bij een te lage bandenspanning.

Bridgestone Turanza T005

Hoe moet ik mijn bandenspanning controleren?

Om je bandenspanning te controleren moet je natuurlijk wel weten wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is. Dit kun je terugvinden in het instructieboekje van je auto of op een sticker in de deurpost, tankdop of soms ook achter de zonneklep. De bandenspanning wordt aangegeven met bar en varieert vaak tussen de 2.0 en 3.0 bar. Meer informatie hierover lees je in onze blog: Hoeveel bar moet er in een autoband?

Je kunt heel eenvoudig zelf je bandenspanning controleren. Bij vrijwel ieder benzinestation staat wel een bandenpomp of je kunt gebruik maken van een slimme bandenpomp. Een bandenpomp is niet altijd gratis, dus zorg ervoor dat je altijd wat kleingeld bij je hebt. Wanneer je met de volgende punten rekening houdt moet het controleren van de bandenspanning geen probleem zijn:

  • Zorg dat je weet wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is
  • Controleer de bandenspanning wanneer de banden koud zijn
  • Zorg ervoor dat de bandenspanning per as identiek is (vooras en achteras kunnen wel verschillen)
  • Controleer of de ventieldoppen nog goed zijn en vervang ze wanneer nodig
  • Draai de ventieldoppen goed dicht
  • Controleer ook de bandenspanning van het reservewiel

Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?

Een autoband is eigenlijk in feite net een ballon, als je deze een week laat liggen dan zal de ballon steeds kleiner worden. Ook banden verliezen continue (wel minder snel dan een ballon) een klein beetje lucht. Het beste is dus om de bandenspanning periodiek te controleren. Wij adviseren om dit een keer per maand te doen. Je kunt het natuurlijk automatisch meepakken wanneer je gaat tanken.

Meer weten over het onderhouden van je banden?

Naast het controleren van je bandenspanning zijn er nog een aantal zaken meer die betrekking hebben op het goed onderhouden van je autobanden. Je leest hier alles over in onze gratis te downloaden whitepaper “Onderhoud en vervanging van autobanden”.

New call-to-action