Dit moet je weten over zomerbanden

Een zomerband is niet alleen rond en zwart. Het is belangrijk om te weten wat de specifieke kenmerken zijn van een zomerband en waarom een zomerband zich onderscheid van een winterband of een 4-seizoenenband. Wij adviseren niet voor niets om op zomerbanden te gaan rijden zodra de zomertijd ingaat. De belangrijkste factor is je eigen veiligheid en die van je mede passagiers. Zodra de temperatuur boven de 7 graden uitkomt dan zorgt een goede zomerband voor een betere grip op de weg en de remweg is korter. Zou je, zodra de temperatuur boven de 7 graden uitkomt, nog op winterbanden rijden dan heb je een veel langere remweg waardoor je sneller slipt. Hierdoor komt je eigen veiligheid en dat van je medepassagiers in gevaar.

autobandencheck_dit_moet_je_weten_over_zomerbandenDe specifieke kenmerken van een zomerband

Hoe kun je nu zien dat een band een zomerband is. Dat is heel goed zichtbaar aan het profiel van de band. Het profiel van een winterband is voorzien van inkepingen, de zogenaamde lamellen. Zomerbanden hebben deze lamellen niet. Zomerbanden zijn voorzien van brede sleuven. De brede sleuven van de zomerband zorgen voor een goede grip op de weg en een kortere remweg. Dus voor je eigen veiligheid is het heel belangrijk dat, mocht je op winterbanden rijden, deze op tijd wisselt naar zomerbanden. Meer informatie over de verschillen tussen zomer- en winterbanden lees je in onze blog: Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?


Voordelen van een zomerband

De voordelen van een zomerband zijn:

  • Uitstekende grip op het wegdek tijdens zomerse omstandigheden
  • Remweg is korter wanneer de temperatuur hoog is (boven de 7 graden)
  • Zomerband slijt minder snel bij hogere temperaturen
  • Lager brandstofverbruik waardoor je goedkoper rijdt
  • Slipgevaar zeer nihil bij nat weer
  • Betere controle over je stuur

Wanneer wisselen van winter- naar zomerbanden?

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed, ook in de media, aan het wisselen van je autobanden. Waarom is dit toch zo belangrijk vraag je je misschien af? Voor veel mensen is een band een band maar voor je eigen veiligheid is het heel belangrijk dat je ieder seizoen de juiste banden onder je auto hebt zitten. En dan hebben we het in bandenland over twee seizoenen. Om het heel makkelijk te onthouden, adviseren wij je winterbanden onder je auto te laten leggen als de wintertijd ingaat en zomerbanden als de zomertijd ingaat. De temperatuur speelt hierbij ook een belangrijke rol. Zodra de temperatuur boven de 7 graden is, adviseren wij je om op zomerbanden te rijden. Lees meer over het wisselen van banden in onze blog: Zomerbanden wisselen, wanneer moet dat?

Belangrijk om te weten! In sommige landen is het verplicht om op zomerbanden te rijden in de zomer. Je kunt zelfs een flinke boete krijgen als je dan nog op winterbanden rijdt.

Bridgestone Turanza T005

Alles over zomerbanden

Naast bovenstaande informatie zijn er nog veel meer handige weetjes over zomerbanden. Hiervoor hebben wij een complete gids "Alles over zomerbanden" gemaakt. Hierin lees je o.a. meer over het verschil tussen zomer- winter- en vierseizoenenbanden, hoe je zomerbanden kunt controleren en hoe je de juiste zomerband kiest.

Complete gids 'Alles over Zomerbanden'