De 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band

Of je nu onderweg bent naar je werk, naar de kapper, naar de supermarkt of naar je vakantiebestemming, een lekke band daar zit niemand op te wachten. Toch kan het je op het meest ongelukkige moment overkomen. Sterker nog het is een van de meest voorkomende pechoorzaken van automobilisten in Nederland. Maar waardoor ontstaat nu zo’n lekke band en hoe zou je het enigszins kunnen voorkomen? In deze blog vertellen we over de 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band.

autobandencheck de 8 meest voorkomende oorzaken van een lekke band

Dit zijn de 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Veelal wordt er gedacht dat een lekke band voornamelijk wordt veroorzaakt doordat je over een scherp voorwerp rijdt of tegen een stoeprand aan botst. Natuurlijk is schade rijden een van de hoofdoorzaken, maar ook het niet goed onderhouden van de banden kan een lekke band veroorzaken. Hieronder hebben we de 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band op een rijtje gezet.

1. Schade door botsing met een stoeprand

Of je nu de bocht te ruim neemt of net een beetje te strak in-parkeert, een botsing met een stoeprand is natuurlijk zo gebeurd.

2. Schade door een scherp voorwerp in de band

Helaas kun je als bestuurder niet alles wat er op het wegdek ligt zien en een scherp voorwerp zoals een spijker kan dan zo in je band schieten. De band is dan niet altijd direct kapot, maar als je er mee doorrijdt dan kan de band wel langzaam leeglopen en kapotgaan.

3. Een te lage of te hoge bandenspanning

De verkeerde bandenspanning zorgt ervoor dat je banden sneller ongelijkmatig of schuin afslijten. Lees meer over bandenspanning in onze blog: Hoeveel bar moet er in een autoband?

4. Overbelasting van de band

Wanneer een band overbelast is zal je dit niet gelijk merken, maar je banden slijten wel sneller door overbelasting en de kans op een klapband wordt aanzienlijk groter.  Het is dus verstandig om het maximale gewicht dat je banden kunnen dragen niet te overschrijden.

5. Schade of een klapband door verkeerde montage

Wanneer banden niet goed zijn uitgelijnd of gebalanceerd worden dan kunnen de banden ongelijkmatig afslijten. Slijt het profiel scheef af dan is het raadzaam om naar een professionele garage te gaan. 

 6. Versleten schokdempers of speling op wiellagers

Als de schokdempers versleten zijn of er speling zit op de wiellagers dan ontstaat er een verkeerde wielstand. Ook hiervan is het gevolg een schuine slijtage van het profiel, waardoor je grip op de weg slechter wordt.

7. Het rijden met (te) oude banden

Wanneer je veel met je autorijdt zullen ook de banden op ten duur slijten en aan vervanging toe zijn. Maar ook wanneer je auto veel stil staat kunnen de banden tekenen van veroudering, zoals droogtescheurtjes, gaan vertonen. Met behulp van de DOT-code op de zijkant van de band kun je zien hoe oud je banden daadwerkelijk zijn.

8. Het rijden met de verkeerde banden in het verkeerde seizoen

Je zou het misschien niet denken, maar ook het seizoen kan invloed hebben op mogelijke schade aan je banden. Het zachtere rubber van winterbanden zorgt voor hogere slijtage als deze in de zomer worden gebruikt. Het rubber van zomerbanden daarentegen wordt bij winterse temperaturen juist harder en dat zorgt ook voor extra slijtage en een verminderde veiligheid op de weg. Lees meer over het verschil tussen zomer- en winterbanden in onze blog.

Complete gids 'Alles over Zomerbanden'

Hoe voorkom je een lekke band?

Natuurlijk kun je niet iedere lekke band voorkomen, ook al rijd je nog zo voorzichtig. Het rijden door een scherp voorwerp op de weg of een botsing tegen de stoeprand kun je niet altijd voor zijn. Wel kun je ervoor zorgen dat je door goed onderhoud aan je banden de kans op een lekke band zo veel mogelijk probeert te voorkomen. Wij geven een aantal tips voor het goed onderhouden van je banden:

  • Rijdt niet te hard over drempels en hobbels
  • Rijdt rustig in bochten en vermijd stoeprandjes
  • Controleer minimaal een keer per maand de bandenspanning
  • Check regelmatig of je band nog voldoende profiel heeft
  • Kijk regelmatig of er zichtbare beschadigingen zijn
  • Vervang oude banden
  • Bewaar je banden donker, koel en droog
  • Wissel tijdig je banden naar het juiste seizoen

Toch een lekke band? Laat je helpen door een professional!

Als je onderweg pech krijgt door een lekke band dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de wegenwacht in te schakelen of de band zelf te vervangen. Wanneer je de band vervangt door het reservewiel zal je later alsnog even langs een professionele garage moeten gaan om er een nieuwe band onder te laten monteren. Een reservewiel dient natuurlijk alleen maar om thuis te komen. Wil je meer weten over het vervangen van banden, lees dan onze blog: Autobanden vervangen, wanneer moet dat?

Zijn jouw autobanden aan vervanging toe?

Ben je benieuwd of jouw autobanden vervangen moeten worden? Na het beantwoorden van 10 vragen weet je meteen of je nieuwe banden nodig hebt. Doe hier de test!

Bridgestone Turanza T005