7 dingen die je niet wist over je autoband

Hoeveel weet jij eigenlijk over je autobanden? Dat autobanden rond en zwart zijn weten we natuurlijk allemaal, maar wist je ook dat autobanden een bandenlabel hebben, maar een bepaald gewicht kunnen dragen en geen binnenband hebben? Dit en meer interessante weetjes over autobanden hebben we voor je op een rijtje gezet in deze blog. 

autobandencheck_zeven_dingen_die_je_niet_wist_over_autobanden

Wist je bijvoorbeeld dat......

1. Autobanden sneller slijten door een onjuiste bandenspanning?

De bandenspanning van je banden heeft zowel invloed op de prestatie als de staat van een autoband. Een onjuiste bandenspanning zorgt er namelijk voor dat je autobanden sneller ongelijkmatig of schuin afslijten.  Deze slijtage kan gevolgen hebben voor je veiligheid op de weg. In het ergste geval kunnen de banden door de slechtere wegligging te warm worden met het gevolg van een klapband.

Het is raadzaam om minimaal 1 keer per maand, bijvoorbeeld tijdens het tanken, je bandenspanning te controleren. De juiste bandenspanning voor jouw autobanden vind je terug in het instructieboekje van je auto of op een sticker in de deurpost. Meer informatie over de juiste bandenspanning lees je in onze blog: hoeveel bar in een autoband.

2. Te lang doorrijden op oude autobanden de veiligheid op de weg beïnvloed?

Wanneer je te lang doorrijdt op je autobanden is de kans groot dat de banden door slijtage te weinig of helemaal geen profiel meer hebben. Dit betekent dat je op gladde banden rijdt en dat is levensgevaarlijk. Niet alleen voor jouzelf maar ook voor andere weggebruikers. Door te rijden op gladde banden verliest de auto zijn grip op de weg en bij natte wegen is de kans op aquaplaning enorm aanwezig. Bovendien is het rijden op gladde banden wettelijk niet toegestaan en kun je er een boete voor krijgen.

3. Autobanden een verplicht bandenlabel hebben?

autobandencheck europees bandenlabelWaarschijnlijk ben je alleen bekend met de (energie)labels van wasmachines, koelkasten en huizen, maar ook autobanden beschikken over een label. Het Europees bandenlabel wel genoemd. Dit bandenlabel geeft informatie over;

  • de veiligheid; grip op nat wegdek
  • Brandstofverbruik; de rolweerstand
  • Geluidsproductie; extern geluid

Ben je van plan om nieuwe banden aan te schaffen dan is dit bandenlabel zeker behulpzaam voor een eerste oriëntatie, maar wij raden aan om ook deskundig advies in te winnen bij bijvoorbeeld een van onze montagepunten of bandentests van de ANWB te raadplegen.

4. Autobanden maar een bepaald gewicht kunnen dragen?

Doordat autobanden het enige contact zijn met het wegdek, is het natuurlijk niet gek dat deze banden ook het gewicht van de auto (en bagage) met zich mee moeten dragen. Het maximale gewicht dat een autoband kan hebben noemen we het draagvermogen of loadindex (li). Het is van belang om banden met het juiste draagvermogen aan te schaffen. Bij overbelasting van de banden zullen de banden sneller slijten en neemt de kans op een klapband toe. Meer over het draagvermogen is te lezen in onze blog: Wat is het draagvermogen van mijn autobanden?

5. Autobanden slijtage indicatoren hebben?

Iedere band is voorzien van slijtage indicatoren, waaraan je eenvoudig kunt zien of je autobanden aan vervanging toe zijn. Een slijtage indicator zit in de hoofdgroeven van het profiel en is een apart blokje rubber van ongeveer 1,6 mm bij zomer- en 4-seizoenenbanden en 4 mm bij winterbanden. Wanneer het profiel gelijk wordt met de slijtage indicatoren dan heeft de band de wettelijk toegestane profieldiepte bereikt en moet de band vervangen worden.  Voor je eigen veiligheid is het verstandig om de band al eerder te vervangen. 

Zijn jouw banden toe aan vervanging?
Doe onze test en je weet na het invullen van 10 vragen direct of je nog kunt doorrijden of nieuwe banden dient aan te schaffen.

Heb ik nieuwe banden nodig? Doe de test!

6. Een autoband geen binnenband heeft?

De meeste personenwagenbanden hebben geen binnenband en worden daarom tubeless genoemd. Bij tubeless banden wordt er grote spanning op de band opgebouwd waardoor deze tegen de binnenkant van een luchtdichte velg wordt gedrukt. De band kan hierdoor niet meer leeglopen en zal niet snel lek gaan. Wanneer een autoband wel een binnenband bevat staat dit vaak op de zijkant van de band vermeld met de afkorting TT.

7. Oude autobanden gerecycled kunnen worden?

autobandencheck schommels van autobandenWereldwijd worden er jaarlijks ongeveer 800 miljoen autobanden afgedankt. In Nederland verwerkt de organisatie RecyBEM gebruikte banden op een zo hoogwaardig en milieu verantwoorde manier.

Het grootste deel van de oude banden worden gerecycled en verwerkt in toepassingen zoals speeltuintegels en als instrooi-materiaal op kunstgrasvelden. Meer over recycling van oude autobanden lees je op de site van RecyBEM.

 Als je zelf een beetje creatief bent kan ook jij oude autobanden op vele verschillende manieren hergebruiken. Van een schommel of bijzettafeltje tot een plantenbak of zandbak, het kan niet gek genoeg.   autobandencheck kunst van oude autobanden       autobandencheck creatief met autobanden

Download de gids "Alles over Zomerbanden"

Hulp nodig bij de aanschaf van nieuwe zomerbanden of wil je meer informatie over zomerbanden? Download dan gratis onze gids "Alles over Zomerbanden". Een gids met alle fijne weetjes over zomerbanden!

Complete gids 'Alles over Zomerbanden'