5 aandachtspunten bij het wisselen van autobanden

Het wisselen van autobanden is niet iets waar je iedere dag mee bezig bent. Doorgaans wissel je de banden onder je auto tweemaal per jaar, namelijk rond april en oktober. Dat zijn de maanden waarin de winterbanden plaats maken voor de zomerbanden en vice versa. Dit moment wordt ook wel aangeduid met ‘de bandenwisselweken’ en valt ongeveer gelijk met het moment waarop de klok wordt verzet. In dit blogartikel geven we vijf aandachtspunten die je in ogenschouw dient te nemen bij het wisselen van autobanden, zodat je weer veilig de weg op kunt.

autobanden 5 aandachtspunten bij het wisselen van autobanden

Punt 1: Wissel je autobanden tijdig om

Het advies is om elk seizoen de juiste seizoensband onder de auto te monteren. Zoals hierboven aangegeven is het belangrijk dat je tijdig van zomerbanden wisselt naar winterbanden en andersom. Wanneer de klok wordt verzet is dat tevens een teken om te gaan denken aan de bandenwissel. Het is namelijk sterk af te raden om gedurende het hele seizoen op dezelfde banden rond te blijven rijden. Hierdoor slijten de betreffende banden namelijk harder en gaan deze veel minder lang mee. Daarnaast heeft dat direct invloed op je rijcomfort en grip op de weg. Een zomerband is immers niet gemaakt voor winterse omstandigheden en een winterband niet voor extreem hoge temperaturen. Als je je aan de aanbevolen wisselperiode houdt dan merk je dat op lange termijn in je portemonnee.

Punt 2: Sla je set seizoensbanden veilig op

Zodra je de winterbanden vervangen hebt voor zomerbanden is het zaak dat je de zomerbanden in opslag legt. Het is van belang dat je hierbij zorgvuldig te werk gaat. Wanneer je autobanden verkeerd worden opgeslagen, dan kan dat resulteren in een verkorte levensduur van de banden. Zo is het aan te raden om banden te verpakken in plastic en vervolgens in een opslaghoes op te bergen. Op die manier wordt droogrot voorkomen en scheurt de band niet in. Daarnaast is het aan te bevelen om te kiezen voor een goed bandenopslagsysteem. Daarmee voorkom je vervorming van de band en ga je slijtage tegen. Kortom, een verkeerde opslag van je banden verkort de levensduur ervan. Ben je van plan om je banden thuis op te slaan? Lees dan ook onze tips voor het thuis opslaan van autobanden.

Punt 3: Laat je banden wisselen bij een professioneel montagepunt

Uiteraard kun je de winterbanden zelf vervangen voor zomerbanden (en andersom). Wanneer je echter een nieuwe set zomer- of winterbanden aanschaft bij Autobandencheck.nl, dan kun je deze banden ook direct laten monteren. De banden worden dan bij een montagepunt naar keuze afgeleverd, alwaar ze ook gelijk gemonteerd worden onder je auto. Dat doen we om te garanderen dat je veilig de weg op kunt. Ga je namelijk zelf aan de slag dan:

  • Heb je niet de juiste apparatuur voorhanden en kun je de band(en) beschadigen
  • Kan het voorkomen dat je de band niet voldoende vastzet, wat levensgevaarlijke situaties op kan leveren
  • Kan het zijn dat de banden door verkeerde montage niet goed passen en dat vermindert het rijcomfort en de prestaties 

Voor je eigen veiligheid adviseren we bij Autobandencheck.nl altijd om de banden te laten monteren bij een professioneel montagepunt.

Punt 4: Controleer regelmatig de bandenspanning

We adviseren om de bandenspanning van je autobanden regelmatig te controleren. Bij voorkeur dien je dat één keer per maand uit te voeren. Op die manier rijd je altijd rond met de juiste bandenspanning. Vooral wanneer je de zomerbanden weer onder de auto laat of gaat monteren, is het aan te raden om de bandenspanning extra te checken. De band heeft in de opslag gelegen en daardoor is er lucht uit de band gegaan. Het is dus zaak om de zomerband (en dat geldt natuurlijk ook voor de winterband in de wintermaanden) weer op de juiste spanning te brengen. Lees ook onze blog: "Hoeveel bar moet er in een autoband?"

Punt 5: Controleer het profiel van de band

Het leven van een autoband is eindig. Hoe goed je ook met de banden omgaat, er komt een moment dat de band ‘over datum’ of eenvoudigweg ‘op’ is. Vanuit de wet is vastgelegd dat je niet met banden rond mag rijden die een profieldiepte hebben die minder is dan 1,6 mm. Op dat punt dienen banden vervangen te worden, anders komt je auto ook niet door de Apk-keuring. Het is dus aan te bevelen om met regelmaat de profieldiepte van de band te controleren om er zeker van te zijn dat u niet met te gladde banden rondrijdt. Controleer je banden daarbij ook op scheurtjes, beschadigingen en uitdroging. Bouw bovendien altijd een controle in op het moment dat je de winter- voor zomerbanden vervangt en vice versa.

De bandenwisselweken, een belangrijk moment!

In dit artikel hebben we uitgelegd dat het zaak is dat je de zomer- en winterbanden tijdig wisselt en dat je de andere set banden op een veilige manier opslaat. Bovendien raden we sterk aan om de banden te laten monteren bij een professioneel montagepunt, dan ben je tevens verzekerd van controles m.b.t. de juiste bandenspanning en profieldiepte. Dat neemt niet weg dat je deze checks ook zelf regelmatig dient uit te voeren. 

Download de complete onderhoudsgids

Wil jij alles weten over het goed onderhouden van je banden, zodat je veilig op weg kunt? Download dan onze gratis whitepaper "Onderhoud & Vervanging van autobanden".

New call-to-action