Wat betekent het EU bandenlabel?

Iedere nieuwe autoband moet voorzien zijn van een EU Bandenlabel. Maar waarom is dit bandenlabel voor de autoband in het leven geroepen? Dit bandenlabel is in het leven geroepen om je een bewuste keuze te laten maken in het land der banden. Het bandenlabel informeert je over het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie die bij de banden horen die je koopt. Het doel van dit label is om je te informeren over de eigenschappen van de band en daarmee de verkeersveiligheid en het milieubewustzijn te verhogen.

bandenlabel_nieuw600x300

Wat voor informatie vind je op het bandenlabel?

  • Brandstofverbruik
  • Veiligheid
  • Geluidsproductie

Brandstofverbruik

Plaatje brandstofefficiëntie_personenwagens

Niet alleen je rijgedrag en de motor van je auto bepalen hoeveel brandstof je auto verbruikt maar ook de banden spelen hierbij een rol. De rolweerstand van je band is mede bepalend voor het brandstofverbruik. Hoe sterker de rolweerstand van je banden is, hoe meer brandstof er verbruikt wordt. 
Je zult ongetwijfeld wel begrijpen dat als je banden in klasse A vallen dat dit de meest zuinige banden zijn en als je banden in klasse E vallen, deze banden het meeste brandstof verbruiken. Hoeveel bespaar je dan, vraag je je misschien af? Een voorbeeld: Bij klasse A is het brandstofverbruik altijd 7,5% lager dan bij een band met klasse E. Als je dus 15.000 kilometer per jaar rijdt met banden met klasse A bespaar je 75 liter brandstof per jaar.

Veiligheid

Plaatje Grip op nat wegdek

Veiligheid staat voorop en aangezien je banden het enige contact met de weg zijn, is het heel belangrijk dat je banden van goede kwaliteit zijn. Wat zijn de kenmerken van een veilige band:

  • Goede grip
  • Korte remweg op een nat wegdek

Ook hier betekent dat als je banden in klasse A vallen dat de meest veilige banden zijn en in klasse E de meest onveilige banden. Om je een voorbeeld te geven; als je onverwacht moet remmen met banden uit het klasse A segment dan is de remweg 30% korter dan bij banden uit het klasse E segment. Bij een snelheid van 80 kilometer per uur, levert dit een kortere remweg van 18 meter op.

Geluidsproductie

Plaatje extern afrolgeluidJe hebt het misschien niet altijd in de gaten maar je banden kunnen behoorlijk veel lawaai maken. Het lawaai van de banden wordt ook wel afrolgeluid genoemd. Op het bandenlabel wordt aangetoond hoeveel lawaai je banden maken.
Als er op het bandenlabel van de band de letter 'B' dik gedrukt staat dan is deze band tot 3 decibel stiller dan een band waarop de letter 'C' dik gedrukt staat. En staat er op het bandenlabel de letter 'A' dik gedrukt dan is deze band meer dan 3 decibel stiller dan de band met de letter 'C' dik gedrukt. Het lijkt misschien niet veel 3 decibel minder maar dat is het toch zeker wel. 3 decibel minder wil toch zeggen dat de geluidssterkte gehalveerd is.

Wil je nog meer weten over het bandenlabel dan verwijzen wij je graag naar onze pagina die iets dieper op de materie ingaat van het Europees Bandenlabel. Daar vind je ook een overzicht met veel gestelde vragen over het bandenlabel.

Zijn jouw banden aan vervanging toe?

Denk je dat jouw banden binnenkort vervangen moeten worden, maar weet je het niet helemaal zeker? Doe dan onze test en je ontvangt een passend advies!

Bridgestone Turanza T005

Bron afbeeldingen bandenlabel: Bandveilig.nl