Wat is het verschil tussen tweedehandsbanden en nieuwe banden?

Je hebt nieuwe banden nodig. Maar kies je dan voor nieuwe banden of voor tweedehandsbanden. En wat is eigenlijk het verschil tussen tweedehands- en nieuwe banden? In deze blog vertellen we daar meer over en geven we advies waar je op moet letten bij de aanschaf van banden.

autobandencheck verschil tussen tweedehands en nieuwe banden

Tweedehandsbanden vs. nieuwe banden

Al jaren koopt men tweedehands auto’s dus waarom zouden we de banden ook niet tweedehands kopen? Tweedehands banden zijn natuurlijk een optie als je wilt besparen in de portemonnee, maar dan moeten de banden nog wel voldoen aan alle veiligheidseisen. Het enige contact met het wegdek zijn namelijk de vier banden onder de auto en daarmee vormen de banden dus een belangrijk onderdeel van jouw veiligheid en die van je medepassagiers. Tweedehandsbanden zijn in aanschaf goedkoper dan nieuwe banden, maar de kans dat de banden versleten of beschadigd zijn en niet meer voldoen aan de veiligheidseisen is groot. Wij adviseren daarom ook om nieuwe banden aan te schaffen.

De voordelen van nieuwe banden ten op zichtte van tweedehandsbanden worden hieronder benoemd:

  • Nieuwe banden hebben een langere levensduur dan tweedehandsbanden
  • Bij nieuwe banden heb je recht op fabrieksgarantie en bij tweedehandsbanden niet
  • Nieuwe banden voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen
  • Nieuwe banden bieden meer comfort

Waar moet je op letten als je tweedehandsbanden wil kopen?

Kies je ervoor om tweedehandsbanden aan te schaffen dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Tegenwoordig zijn er steeds meer bandenhandelaren die tweedehandsbanden aanbieden en ook online, particulier en zakelijk, wordt het aanbod aan tweedehandsbanden groter. Ons advies is om alleen tweedehandsbanden te kopen bij een bandenspecialist die de banden uitgebreid hebben getest en die alleen banden verkopen die voldoen aan de gestelde criteria. Ook adviseren wij om alleen tweedehandsbanden te kopen van een A-merk zoals; Michelin, Vredestein of Goodyear.

Controleer bij de aanschaf van tweedehandsbanden altijd de volgende zaken:

  • Hebben de banden voldoende profiel? Autobanden moeten voldoen aan een wettelijke profieldiepte. Gladde banden zijn namelijk levensgevaarlijk!
  • Wat is de leeftijd van de band? Weinig gebruikte en goed opgeslagen banden gaan maar ongeveer 5 jaar mee. Ook niet gebruikte banden kunnen tekenen van veroudering vertonen. Check daarom altijd de leeftijd van de band aan de hand van de DOT-code die op de zijkant van de band vermeldt staat.
  • Vertoont de band tekenen van beschadiging? Denk hierbij aan bulten of happen in de zijkant van de band, droogtescheuren en vervorming. Sommige schades zijn op het oog niet altijd zichtbaar dus het is niet onverstandig om er een expert naar te laten kijken.

Lees ook onze blog: Wat is de staat van mijn autoband?

Tweedehandsbanden, goedkoop of duurkoop?

Autobanden daar geven de meeste mensen liever geen of niet te veel geld aan uit. Het wordt gezien als een noodzakelijk product en het wekt totaal geen emotie op. Het is daarom niet gek dat men overweegt gebruikte banden te kopen om kosten uit te sparen. Het is alleen de vraag of je ook daadwerkelijk kosten bespaart en of tweedehandsbanden wel veilig genoeg zijn. Je weet tenslotte niet waar de gebruikte banden vandaan komen en hoe er mee gereden is. En ook al hebben de banden nog voldoende profiel, een gebruikte band slijt altijd sneller dan een nieuwe band dus de banden moeten ook weer eerder vervangen worden. Controleer daarom altijd eerst de banden en bepaal daarna voor je zelf of de gevraagde prijs ook echt interessant is. Is het prijsverschil relatief klein geef dan de voorkeur aan nieuwe banden.

TIP! Download onze whitepaper

In onze gratis whitepaper "onderhoud & vervanging van autobanden vind je alle informatie over het zo goed mogelijk onderhouden van je autobanden. Je kunt de whitepaper hier downloaden. New call-to-action