Technische informatie

De maat van de band

Op de ‘wang’ van de band staat altijd de maat vermeld. Deze maataanduiding geeft de breedte, de hoogte en de inchmaat van de band weer. Het is belangrijk om de juiste band voor de auto te hebben, want als er een verkeerde maat gemonteerd is, dan kan de kilometer afwijken.

 

 

autobandencheck wat is mijn bandenmaat

Laadindex

Loadindex (LI)

De loadindex is een getal dat terug te vinden is op de wang (zijkant) van de band. Dit getal is een index en staat voor een bepaald aantal kilo’s dat die band kan dragen. In onderstaande tabel wordt een overzicht van deze waardes weergeven.

Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar onze pagina:

Loadindex Tabel 

draagvermogen banden autobandencheck

Snelheidsaanduiding

Op de wang (zijkant) van de band staat tevens ook het snelheidssymbool, die staat voor de maximale snelheid die met de band kan worden gereden. Op de band staat bijvoorbeeld “91T”, de letter T is het snelheidssymbool en staat in dit geval voor een maximale snelheid van 190 km/h. Hieronder worden de snelheidssymbolen in een tabel beschreven.

0001

Bandenspanning

Een belangrijk deel van de energie voor de aandrijving van een auto gaat op aan de rolweerstand. Een bandenspanning die 25% te laag is, verhoogt echter niet alleen het brandstofverbruik, maar verkort ook de levensduur van die band en beïnvloedt de wegligging van een auto nadelig.

De praktijk leert dat, om zeker te zijn van een correcte bandenspanning, deze minstens één keer per maand gecontroleerd moet worden. De bandenspanning dient altijd met koude banden gecontroleerd te worden. Dit wil zeggen dat er niet meer dan 3 kilometer mee gereden is, anders dient er minstens 10 minuten gewacht te worden tot de banden zijn afgekoeld. Een fabrikant schrijft vaak twee adviesspanningen voor: een voor het rijden in onbeladen toestand en een voor het rijden met volle belading.

Autobandencheck hoeveel bar in een autoband

Bewaaradvies

Om uw banden optimaal in de gewenste conditie te houden is het belangrijk dat de banden op de juiste wijze worden bewaard. Dit houdt in dat de banden afgeschermd dienen te worden van zon- en sterk kunstlicht, de bewaarplaats moet fris, droog en licht geventileerd zijn en de temperatuur van de plaats moet lager zijn dan 35°C.

autobandencheck meest veilige autoband kopen

Onderhoudsadvies

Voor het onderhoud van uw banden, dient u op de hoogte te zijn van het volgende advies:

  • Volg het advies van uw autobandfabrikant bij het vervangen van de banden die als eerste montage op uw auto staan.
  • U dient alle banden (inclusief de reserveband) regelmatig na te laten kijken door een bandenspecialist om te bepalen of deze nog gebruikt kunnen worden. Banden van 5 jaar of ouder dienen minimaal jaarlijks nagekeken te worden.
  • Er wordt aanbevolen om alle banden (inclusief de reserveband) die ouder zijn dan 10 jaar te vervangen, zelfs als deze technisch nog in orde lijken en als ze wettelijke minimale profieldiepte nog niet bereikt hebben.
Autobandencheck_wanneer_is_ het_beste_om_een_4-seizoenenband_te_kopen