Wat zijn de risico’s als je doorrijdt met een zomerband in winterse omstandigheden?

Bijna iedereen weet wel dat er wordt aangeraden om in de winter met winterbanden te rijden. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Is het niet gewoon een trucje om onwetende consumenten extra geld uit hun zak te kloppen? Nee, dat is het zeker niet! Wij vertellen je waarom.

f.hubspotusercontent10.nethubfs4684360autobandencheck_veilig_rijden_in_de_winter

Zomerbanden: gemaakt voor zomerse omstandigheden

Zomerbanden worden gemaakt voor zomerse omstandigheden. Het profiel is anders en het rubber blijft hard. Zomerbanden zijn de veiligste keuze als de temperatuur boven de 7 graden ligt; deze banden presteren goed op heet asfalt en op een nat wegdek. Het profiel is ondiep is gemaakt om regenwater af te voeren. In koud weer zijn zomerbanden echter gevaarlijk. Winterbanden worden gemaakt van ander rubber: dit blijft ook elastisch en flexibel tijdens koudere omstandigheden. Hierdoor hebben winterbanden meer grip op een glad en nat wegdek.

Waarom zomerbanden gevaarlijk zijn in de winter

  • Zomerbanden zijn gevaarlijk in de winter door het ondiepe profiel, want hierdoor heeft de band veel minder grip;
  • Zomerbanden blijven hard, terwijl je juist soepelere en flexibele banden nodig hebt in de sneeuw;
  • De remweg van zomerbanden in de sneeuw is 28 meter langer dan die van winterbanden. De remweg op een nat wegdek is zo’n vier meter langer.

Moet jij je banden vervangen?

Te lang doorrijden op zomerbanden in de winter is natuurlijk niet verstandig, maar te lang doorrijden op "versleten" winterbanden is ook niet goed. Hoe weet je nu of jouw winterbanden nog goed zijn? Doe onze test en je komt er achter!

Bridgestone Turanza T005

Kies voor veiligheid: winterbanden bij winterse temperaturen

Winterse temperaturen vragen om winterbanden. Aangeraden wordt om als de temperatuur lager wordt dan 7 graden, de zomerbanden te wisselen. Winterbanden hebben een betere grip op een wegdek met sneeuw en ijzel en zijn daardoor veiliger. Andersom geldt eigenlijk hetzelfde: je winterbanden slijten te snel als je er op blijft doorrijden in zomerse temperaturen. Het is dus van belang om ook op tijd weer te wisselen naar je zomerbanden.

Moet je veel de weg op? Kies voor veiligheid en wissel je zomerbanden om voor winterbanden tussen oktober en april.

Download de gratis gids "Alles over Winterbanden"

Meer weten over de voordelen van winterbanden? Dit en nog meer weetjes lees je in onze complete winterbandengids "Alles over Winterbanden". Je download de winterbandengids hier.