Wat zijn de kenmerken van een goede winterband

Het belangrijkste kenmerk van een goede winterband is natuurlijk dat het een optimale veiligheid biedt tijdens winterse weersomstandigheden. Hier zijn winterbanden tenslotte ook voor ontwikkeld. Wat de kenmerken zijn van een goede winterband vertellen we in deze blog.

autobandencheck_kenmerken_van_een_goede_winterband (1)

De kenmerken van een winterband

Er zijn drie typische kenmerken die een winterband onderscheiden van een zomerband:

  • Zachter rubbercompound. Weliswaar niet direct zichtbaar is het zachtere rubbercompound, dat ervoor zorgt dat het rubber bij koudere temperaturen elastisch en flexibel blijft. Dit zorgt voor een betere wegligging, meer comfort en een maximale grip op natte en besneeuwde wegen.
  • Profiel met lamellen. Wel direct zichtbaar is het dieper profiel met inkepingen, ook wel lamellen genoemd, die de band meer grip geeft tijdens het remmen en wegrijden.
  • Threepeakmountain. Als laatste is een winterband voorzien van een sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Pas wanneer dit symbool aanwezig is spreken we van een winterband die geschikt is voor winterse omstandigheden.

Wat is een goede winterband?

Winterbanden worden steeds beter van kwaliteit en “slechte” winterbanden bestaan feitelijk niet meer. Kwaliteitsverschillen tussen winterbanden blijven natuurlijk altijd bestaan en daarom zijn er winterbandentests die waardevolle informatie kunnen geven. De meest vooraanstaande organisatie die winterbandentests uitvoert is de ANWB. Zij testen het weggedrag in het dagelijks verkeer en in noodsituaties, het remmen op droog- en nat wegdek, remmen op sneeuw en remmen op ijs, de geluidsproductie van de band, het brandstofverbruik en de mate van slijtage. Naast de ANWB voeren ook Autoweek en ADAC jaarlijkse diverse bandentests uit.

Zijn jouw winterbanden nog goed?

Voor als je niet zeker weet of je banden nog goed genoeg zijn kun je er via onze test achter komen of je banden vervangen moeten worden of niet. Doe de test hier!

Bridgestone Turanza T005

Waarom kiezen voor een winterband?

Wil je in de winter veilig de weg op dan kun je het beste kiezen voor een winterband. Tijdens winterse weersomstandigheden en bij temperaturen onder de 7 graden presteren winterbanden nu eenmaal beter dan zomerbanden. Kies je er voor om op winterbanden te rijden dan zorg je voor een algemene toename van verkeersveiligheid. Veiligheid voor jezelf, je medepassagiers en je omgeving.

De voordelen van een winterband:

  • Optimale grip op natwegdek en op ijs en sneeuw
  • Een betere wegligging bij koudere temperaturen
  • Kortere remweg op nat wegdek en op sneeuw
  • Minder kans op aquaplaning
  • In veel Europese landen zijn winterbanden verlicht

De complete gids over winterbanden

In deze blog heb je gelezen wat een goede winterband is, maar weet je ook wanneer je het beste je winterbanden kunt wisselen? En waar in Europa het verplicht is om op winterbanden te rijden? Dit en nog veel meer lees je in onze gratis te downloaden gids "Alles over Winterbanden".

New call-to-action