Wat kost het wisselen van autobanden?

Er zijn twee momenten waarop je  autobanden dient te wisselen. Ten eerste wanneer je huidige autobanden aan vervanging toe zijn omdat de profieldiepte te ondiep is, de band scheuren vertoond of omdat de band lek of beschadigd is. Ten tweede wanneer je rijd op zomer- en winterbanden en het weer tijd is voor de bandenwissel omdat het zomer- of winterseizoen aanbreekt. Maar wat kost nu eigenlijk het wisselen van autobanden?

aautobandencheck wat kost het wisselen van autobanden

Autobanden wisselen omdat ze aan vervanging toe zijn

Je autobanden zijn echt aan vervanging toe als je één van de volgende factoren constateert:

  • De profieldiepte van je autobanden is te ondiep. De minimaal aanbevolen profieldiepte van zomerbanden is 2 mm, van winterbanden 4 mm. Om dit eenvoudig te checken gebruik je een euro muntstuk. Een 1 euro muntstuk voor een zomerband en een 2 euro muntstuk voor een winterband. Als je het muntstuk in de minst diepe groef van uw banden steekt en je ziet de buitenste rand (goud bij 1 euro, zilver bij 2 euro) dan is het profiel van de band onvoldoende. Verdwijnt de rand in het profiel dan is het profiel voldoende. Lees ook onze blog: wat is het minimale profiel van een autoband?
  • Je autobanden vertonen scheurtjes. Deze scheurtjes kunnen ontstaan door ouderdom. Je kunt het aan de autoband zien door uitgedroogd en versleten rubber aan de zijkant van de band.
  • Wanneer je autobanden lek of beschadigd zijn, zijn ze ook aan vervanging toe. Beschadigingen herken je door happen of bulten in de wang (zijkanten) van de band. De kans dat je een klapband krijgt, is dan erg groot dus het is niet verstandig om op deze banden verder te rijden

Meer advies over het vervangen van banden lees je in onze blog; Autobanden vervangen, wanneer moet dat?

Bij Autobandencheck.nl adviseren wij altijd om regelmatig je banden te controleren. En wil je zeker weten of je de banden moet wisselen omdat ze aan vervanging toe zijn, bezoek dan eens een montagepunt bij je in de buurt en laat de banden controleren. Het goed onderhouden van je banden is van groot belang voor je eigen veiligheid en die van je mede weggebruikers.

Bridgestone Turanza T005

Autobanden wisselen omdat je op zomer- en winterbanden rijdt

De kosten voor het wisselen van autobanden, ook al zie je het misschien als een extra kostenpost raden wij toch aan. Het gaat immers om je eigen veiligheid en daarom is het verstandig om elk seizoen de juiste seizoensband onder je auto te laten monteren. Dit is om een betere grip en remweg te creëren en om slijtage van de banden tegen te gaan. Zodra de temperatuur onder de 7⁰C zakt, dan adviseren wij om op winterbanden te gaan rijden. Winterbanden bieden in deze situaties beter grip op de weg en gaan zelfs aquaplaning tegen. Winterbanden zijn geschikt om op natte, beijzelde en besneeuwde wegdekken te rijden. Wanneer de temperatuur weer boven de 7⁰C blijft steken, adviseren wij om weer op zomerbanden te gaan rijden. Het is in eerste instantie een behoorlijke uitgave maar op de lange termijn zul je het in je portemonnee merken dat je langer met uw zomer- en winterbanden doet, tenminste als je je aan de wisselperiodes houdt. Ofwel, de kosten van het wisselen van autobanden zijn dan voor lief te nemen.

Lees meer over het wisselen van autobanden in onze blogs:

Wat zijn de kosten voor het wisselen van banden?

Voor de exacte kosten van het wisselen van je autobanden kun je het beste contact opnemen met garagebedrijf bij je in de buurt. Op die manier weet je meteen wat het kost. 

Download de complete onderhoudsgids

In onze complete onderhoudsgids vind je alle informatie over onderhoud en vervaging van autobanden.  Download hier de whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'

New call-to-action