Wat is de snelheidsindex van banden?

Wanneer je nieuwe banden aanschaft zijn er meerdere technische aspecten waar je rekening mee moet houden. Niet onder iedere auto kan namelijk zomaar elke willekeurige band. De juiste maatvoering van de band is hierbij van groot belang. Een onderdeel in deze maatvoering is de snelheidsindex van de band en daarover vertellen we je in deze blog graag meer.

autobandencheck wat is de snelheidsindex van banden

Wat zegt de snelheidsindex over autobanden?

De snelheidsindex geeft aan wat de maximale snelheid is die er met de band gereden mag worden. Hierbij dient er gekeken te worden naar de maximale snelheid die bij je auto is opgegeven. De snelheidsindex, of ook wel speedindex (SI) genoemd, is terug te vinden in de maataanduiding op de zijkant van de band. De maataanduiding bestaat uit de breedte van de band (1), de hoogte van de band (2), de velgmaat (3), het draagvermogen (4) en de snelheidsindex (5).

snelheidsindex van een band

 

De snelheidsindex wordt altijd samen met de loadindex (draagvermogen) weergeven. In het voorbeeld hierboven is dat 94V, waarbij 94 staat voor de maximale toegestane gewicht dat een autoband kan dragen. Meer informatie over de loadindex lees je in onze blog:  Wat is het draagvermogen van mijn autobanden?

 

Wat is de snelheidsindex van mijn banden?

De snelheidsindex wordt aangegeven met een letter, hoe later deze letter voorkomt in het alfabet hoe hoger de maximale snelheid van de autoband. In de tabel hieronder is af te lezen welke maximale snelheid (in kilometers per uur) er bij welke snelheidscodering hoort.

tabel snelheidsindex autoband

Voorbeeld:

Als de bandenmaat 205/55R16 94V is, zoals het voorbeeld hierboven, dan is de letter V de snelheidscodering van de band. Dit betekent dat de banden een maximale snelheid van 240 kilometer per uur aankan.

Wat gebeurd er wanneer je autobanden met een verkeerde snelheidsindex hebt?

Wanneer je autobanden een snelheidsindex hebben die niet aansluit bij de maximale snelheid van je auto kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Het is daarom ook wettelijk verplicht om minimaal de snelheidscodering (letter) te gebruiken die de maximale snelheid van je auto aangeeft. Een band met een hogere snelheidscodering is ook mogelijk. Als de maximale snelheid van de banden lager ligt dan de maximale snelheid van de auto zullen de banden sneller gaan draaien, waardoor de banden uiteindelijk, door misvorming (overbelasting) van het karkas, overhit raken en mogelijk uiteen spatten. Zorg er dus altijd voor dat de banden de maximale snelheid van de auto aankunnen!

Download de complete onderhoudsgids

Als je meer wilt weten over het goed onderhouden en vervangen van je autobanden, lees dan onze gratis te downloaden gids: "Alles over onderhoud & vervanging van autobanden".

New call-to-action