Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?

Wat mensen vaak vergeten wanneer ze autorijden is dat juist de banden het enige contact zijn met het wegdek waar ze op rijden. Autobanden dienen daarom goed te worden onderhouden. Naast een goed profiel is ook de bandenspanning enorm belangrijk om veilig de weg op te kunnen gaan. Maar wat is dan de juiste bandenspanning voor jouw auto? Je leest er meer over in deze blog.

autobandencheck_bandenspanning_winterbanden

Een te hoge of te lage bandenspanning

Een autoband presteert het beste wanneer deze voldoende draagkracht en stabiliteit levert en daarvoor is de juiste bandenspanning nodig. Wanneer een band te hard of te zacht opgepompt is heeft dit gevolgen voor zowel je veiligheid als de slijtage aan een band. Daarnaast leidt een te lage bandenspanning ook tot een hoger brandstofverbruik. De belangrijkste gevolgen van een te hoge of lage bandenspanning zijn:

  • Verminderde grip op de weg, waardoor langere remweg
  • Verslechterde wegligging
  • Verkeerde slijtage aan de banden
  • Verhoogde kans op een klapband
  • Toenemend brandstofverbruik

Voor een veilige en comfortabele rit adviseren wij om maandelijks je bandenspanning te controleren.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?

Wat exact de juiste bandenspanning is verschilt per type auto. Het beste kun je het instructieboekje van je auto raadplegen om er achter te komen wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. Heb je het instructieboekje niet bij de hand, dan kun je het vaak ook terug vinden op een sticker aan de binnenkant van de deurpost of de tankdop. De bandenspanning wordt aangegeven in bar en varieert over het algemeen tussen de 2.0 en 3.0 bar. Ook is in het instructieboekje te zien hoeveel bar er in een autoband moet wanneer je auto zwaar beladen is, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Bridgestone Turanza T005

Hoe controleer ik mijn bandenspanning?

Iedere band laat continu een klein beetje lucht ontsnappen. Het is daarom belangrijk om met regelmaat, bij voorkeur maandelijks, de bandenspanning te controleren. Daarnaast is het verstandig om de bandenspanning extra te controleren wanneer je een lange reis maakt (bijvoorbeeld op vakantie) met de auto. Je kunt je bandenspanning in 5 eenvoudige stappen zelf controleren bij vrijwel ieder tankstation of maak gebruik van een slimme bandenpomp.

  1. Raadpleeg het instructieboekje (of de sticker in de deurpost) voor de juiste bandenspanning
  2. Stel de bandenpomp in op de juiste bandenspanning
  3. Draai de ventieldop los
  4. Sluit de bandenpomp op het ventiel aan
  5. Draai de ventieldop weer vast

Let op! Controleer de bandenspanning bij voorkeur wanneer de banden koud zijn. Dit wil zeggen dat je niet meer dan 5 kilometer met de banden hebt gereden. En vergeet ook niet om de bandenspanning van het reservewiel regelmatig te controleren.

Succesvol door de APK keuring?

Om ervoor te zorgen dat je succesvol door de APK keuring komt is goed onderhoud van je banden een belangrijk punt. Maar naast je banden wordt je auto natuurlijk op nog een aantal zaken meer gecheckt. Download onze checklist en voorkom verrassingen!

New call-to-action