Wanneer moet ik mijn zomerbanden wisselen naar winterbanden?

Wanneer de temperaturen lager worden en de dagen korter is het moment aangebroken voor winterbanden. Toch wachten veel mensen met het wisselen van zomerbanden naar winterbanden tot het echt koud wordt of er winterweer wordt verspeld. Maar is dit wel verstandig? Het antwoord is nee. Wanneer de temperaturen onder de 7 graden komen is het al raadzaam om op winterbanden te rijden. Waarom? Daar vertellen we over in deze blog.

autobandencheck-wanneer zomerbanden wisselen naar winterbanden

Wat is het beste moment om van zomerbanden naar winterbanden te wisselen?

Het beste moment om je zomerbanden te wisselen naar winterbanden is wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt. De eigenschappen van een winterband komen namelijk het best tot zijn recht bij temperaturen die lager liggen dan 7 graden. Winterbanden zijn gemaakt van een zachte rubbersamenstelling die flexibel blijft bij koude temperaturen en dat zorgt samen met de zogenoemde lamellen in het profiel voor meer grip en comfort tijdens het rijden. Ook is de remweg van een winterband op nat wegdek en op sneeuw aanzienlijk korter dan de remweg van een zomerband.

Over het algemeen liggen de temperaturen wat lager in de maanden oktober t/m april. Rijdt met winterbanden wanneer de R in de maand zit, wordt ook wel eens gezegd. Het is dus aan te raden om niet te lang te wachten en goede voorbereid te zijn, want het weer kan ineens omslaan.

Bridgestone Turanza T005

Kan ik in de winter ook doorrijden op zomerbanden?

Het is niet aan te raden om in de winter door te rijden op zomerbanden. De eigenschappen van een zomerband zijn afgestemd op een zachter klimaat met warmere temperaturen. De rubbersamenstelling van zomerbanden is namelijk harder dan die van winterbanden en daardoor kan er slijtage ontstaan en verlies je grip als je met zomerbanden doorrijdt in de winter. Daarnaast is er ook een groot verschil in het profiel. Het profiel van een zomerband heeft minder diepe groeven en bevat geen lamellen zoals een winterband. Zomerbanden zijn daardoor minder efficiënt op sneeuw en de remweg is bij koudere weersomstandigheden langer dan bij winterbanden.

Meer over de verschillen tussen winter- en zomerbanden lees je in onze blog: Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

De voordelen van een winterband nog even op een rijtje

Twijfel je na het lezen van deze blog toch nog of je de zomerbanden om moet wisselen voor winterbanden? Lees dan onze blog: Vijf redenen om voor winterbanden te kiezen. Hieronder de voordelen van een winterband nog even op een rijtje.

  • Een betere wegligging bij koudere temperaturen
  • Maximale grip op natte, gladde en besneeuwde wegen
  • Kortere remweg op sneeuw en nat wegdek
  • Minder kans op aquaplaning bij hevige regen
  • In veel landen zijn winterbanden verplicht
  • Winterbanden zorgen in de wintermaanden voor een algemene toename van veiligheid
Download de complete winterbandengids

Nog meer belangrijke weetjes en feiten over winterbanden vind je terug in onze complete gids "Alles over Winterbanden". Je download de complete winterbandengids hier!

New call-to-action