Wanneer kies je voor een winterband of juist een 4-seizoenenband

Als het kouder wordt is het tijd om weer na te gaan denken over de banden van je auto. Je kent vast zomer- en winterbanden, maar ken je de 4-seizoenband ook? Wij vertellen je wanneer je moet kiezen voor een winterband en wanneer voor een 4-seizoenenband.

7-Autobandencheck-banden-winterbanden-Wanneer-moet-je-kiezen-voor-een-winterband-of-juist-een-4-seizoenenband

Verschillen winterband en 4-seizoenenband

De naam zegt het eigenlijk al: de winterband is geschikt voor de winter, terwijl de 4-seizoenenband (ook wel all-season of all-weather band genoemd) geschikt is voor alle seizoenen in Nederland. Het grootste verschil is dat een winterband écht geschikt is voor winterse omstandigheden zoals gladheid en sneeuw. De winterband is de veiligste keuze. Een 4-seizoenenband bevat minder lamellen (inkepingen) dan een winterband, waardoor hij minder grip heeft bij glad weer. Ga je graag op wintersport vakantie met je eigen auto? Bij de meest wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Uitsluitend een beperkt aanbod van de nieuwste 4-seizoenenbanden zijn ook geschikt om in landen met winterbandenplicht te rijden.  

Wanneer kies je voor een 4-seizoenenband?

  • Als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt;
  • Als je niet in extreme winterse omstandigheden hoeft te rijden;
  • Als je voornamelijk in Nederland rijdt;
  • Als je wilt besparen op kosten voor bandenwissel en opslag.

Wanneer kies je voor een winterband?

  • Als je veel rijdt;
  • Als je in winterse omstandigheden op de meest veilige manier wilt rijden;
  • Als je winterbanden nodig hebt voor wintersportgebieden.

Bridgestone Turanza T005

Welke band is voordeliger?

De 4-seizoenenband is een voordelige keus. Je hoeft niet te betalen voor de bandenwissel en ook niet voor de opslag van de banden. Je moet wel in gedachten houden dat deze band een compromis is. Het is niet de band met de beste prestaties. Een winterband is beter geschikt voor (extreme) winterse omstandigheden. En een zomerband presteert beter in zomers weer. Als je een normale rijstijl hebt, dan gaat een 4-seizoenenband even lang mee als een reguliere zomerband.

De complete gids "Alles over Winterbanden"

Wil je nog meer lezen over het verschil tussen winter- en vierseizoenenbanden? Of wil je meer informatie over de eigenschappen van winterbanden en waar in Europa winterbanden verplicht zijn? Dit alles lees je in onze complete winterbandengids "Alles over Winterbanden" die je hier kunt downloaden.