Waar moet je op letten als je winterbanden laat wisselen bij een garagebedrijf?

Zodra je besluit om je winterbanden bij een garagebedrijf te laten wisselen is het belangrijk om te weten waar je zoal op moet letten. Het garagebedrijf moet over de juiste apparatuur beschikken en er voor zorgen dat je weer veilig de weg op gaat. Daarom is het voor je eigen veiligheid belangrijk dat de banden uitgebalanceerd worden en tevens de bandenspanning en de remmen gecontroleerd worden. Dit is een stukje service van het garagebedrijf dat ze zeker moet kunnen bieden. En informeer van te voren wat de kosten zijn voor het wisselen van de winterbanden.

5-Autobandencheck-winterbanden-banden-waar-op-letten-als-je-winterbanden-laat-wisselen-bij-een-garagebedrijf

Waarom je banden laten wisselen bij een garagebedrijf?

 Je zomerbanden wisselen naar winterbanden kan natuurlijk ook thuis. Het is niet zo heel erg complex maar wel een nauwkeurig werkje. Daarom adviseren wij om je winterbanden te laten wisselen bij een garagebedrijf om onnodige risico’s te voorkomen. Als je er zeker van wilt zijn dat het wisselen van je winterbanden goed gebeurd, laat je banden dan wisselen bij een professioneel garagebedrijf. Zij beschikken over de juiste apparatuur en deskundige monteurs. Bovendien worden de winterbanden na montage, uitgebalanceerd, waardoor slijtage en onnodig brandstofgebruik worden voorkomen. Tevens worden de bandenspanning en de remmen gecontroleerd. Het garagebedrijf zorgt er voor dat je weer veilig de weg op gaat.

Heb jij nieuwe winterbanden nodig?

Via onze test kun je er heel eenvoudig achter komen of jouw winterbanden nog goed genoeg zijn om de aankomende winter op te rijden. Je hoeft enkel een aantal vragen te beantwoorden en dan geven wij jou een gepast advies. Je doet de test hier!

Bridgestone Turanza T005

Wat kan er mis gaan als je de winterbanden zelf wisselt?

Wanneer je er voor kiest om je winterbanden thuis zelf te wisselen dan is het van een aantal factoren afhankelijk of het een gemakkelijke of minder gemakkelijke klus wordt. Als je een winterbanden-set hebt liggen waar de velgen al gemonteerd zijn dan is de klus gemakkelijk thuis te klaren. Maar heb je winterbanden die nog om de velg gelegd moeten worden dan kunnen er diverse problemen bij komen kijken:

  • Gebruik je verkeerd gereedschap dan kan dat de winterbanden beschadigen. De bandenrand kan vernield worden of er kan een breuk ontstaan in de band.
  • Wanneer je de banden verkeerd monteert of de banden passen niet goed dan heeft dit direct negatieve gevolgen op je rijcomfort en de rijprestaties
  • Daarnaast zorgt een verkeerde montage dat het slijtageproces van de band versneld wordt, dat kan leiden tot een klapband
  • Als de winterbanden na de montage niet goed uitgebalanceerd worden kan er eveneens slijtage ontstaan, waardoor de auto naar links of rechts kan trekken. Dit zorgt tevens voor meer brandstofverbruik
  • Het risico is aanwezig dat je de band niet voldoende vastzet wat voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen

Alles over winterbanden in onze gratis winterbandengids

Winterbanden, wat zijn de voordelen, waar zijn winterbanden verplicht en wat is het verschil tussen winter- en vierseizoenenbanden? Dit en nog veel meer informatie over winterbanden lees je in onze complete gids "alles over winterbanden". Je download de gratis gids hier!