Waar in Europa zijn winterbanden verplicht

In Nederland kennen we geen wetgeving waar winterbanden gedurende de wintermaanden verplicht zijn. Veel Europese landen kennen deze wetgeving of regels wel degelijk. Als u in de winter regelmatig met de auto in het buitenland komt of op wintersport gaat, dan is het van groot belang om te weten waar winterbanden in Europa verplicht zijn. In deze blog leest u hier meer over.

autobandencheck - waar in europa zijn winterbanden verplicht

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Over het algemeen gaat de winterbandenwet pas van kracht bij winterse weersomstandigheden. Hierbij wordt sneeuw, ijs en een temperatuur onder de 7 °C of kouder bedoeld. In veel landen is er een periode vastgesteld, bijvoorbeeld van 01-11 t/m 01-04. Indien je niet voldoet aan de winterbanden regels kun je in sommige landen een boete krijgen en in het geval van een ongeluk zelfs aansprakelijk worden gesteld. Ben dus goed voorbereid wanneer je met de auto naar het buitenland gaat.

Landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden gedurende de wintermaanden zijn o.a.; Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterbanden in bepaalde regio’s alleen verplicht bij signalisatie. Voor een compleet overzicht van waar in Europa en erbuiten winterbanden verplicht zijn lees je terug op onze pagina over winterbandenplicht.

Sneeuwvloksymbool

Per 1 januari 2018 zijn de regels voor het gebruik van winterbanden in Duitsland aangescherpt. Als er op je winterband de tekens M+S “mud + snow” staat dan voldoet deze band in Duitsland niet meer als kwalificatie voor winterband. Op alle nieuwe winter- en 4-seizoenenbanden die na 1 januari 2018 geproduceerd zijn, moet het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool getoond worden. Vanaf 1 januari 2018 is dit symbool in Duitsland verplicht anders loopt u de kans op een boete bij controle en die boete bedraagt al gauw minimaal € 60,00. Deze nieuwe regel geldt dus niet voor banden die voor 1 januari 2018 geproduceerd zijn. De productiedatum van de band kun je aflezen aan de hand van de DOT-code die op de band vermeld staat.

New call-to-action Winterbandengids

Meer handige tips en weetjes over winterbanden lees je terug in onze complete winterbandengids. Deze gids geeft je naast informatie over winterbandenplicht ook informatie over het verschil tussen zomer- en winterbanden, wanneer het beste moment is om je banden te wisselen, hoe je de juiste winterband kunt uitzoeken en hoe je het beste je winterbanden kunt onderhouden. 

Download de complete gids

Waarom winterbanden in Nederland?

Wij horen je al denken, waarom zou ik winterbanden aanschaffen als deze helemaal niet verplicht zijn in Nederland? Deze gedachte is helemaal niet zo gek, want de laatste jaren hebben we in ons land alleen nog maar te maken met zachte winters. Sneeuw en ijzel komt nog maar zelden voor en de temperaturen liggen redelijk hoog. Toch zijn winterbanden ook in Nederland tijdens de winterperiode de veiligste keus.

Winterbanden presteren het beste bij temperaturen onder de 7 °C. Tijdens koudere temperaturen en bij slechtere weersomstandigheden zorgen winterbanden juist voor een betere wegligging en maximale grip op natte, gladde en besneeuwde wegen. Daarbovenop is ook de remweg van een winterband bij temperaturen onder de 7 °C aanzienlijk lager dan de remweg van een zomerband. Zeker vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, wanneer de meeste mensen de weg op gaan liggen in Nederland de temperaturen snel onder de 7 graden.

Ben je toch nog niet helemaal overtuigd van winterbanden in eigen land, lees dan onze blog: Vijf redenen om voor winterbanden te kiezen.

Zijn je winterbanden aan vervanging toe?

Wanneer je niet helemaal zeker bent of je winterbanden nog goed zijn, adviseren wij om onze test te doen. Na het beantwoorden van 10 vragen weet je of je winterbanden moet vervangen of dat je nog wel een seizoen kunt doorrijden. Doe de test nu!