Veilig met je auto op vakantie: een checklist om op pad te gaan

Ben je van plan om binnenkort met de auto op vakantie te gaan? En weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht? Veilig en met een goed gevoel op vakantie gaan begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Wij helpen je hier graag bij door middel van een checklist om veilig met de auto op pad te gaan!

autobandencheck op vakantie met de auto checklist

Check 1. Maak de auto vakantieklaar

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie niet voor verassingen komen te staan door pech onderweg. Ben daarom goed voorbereid en maak je auto vakantieklaar! Veel garagebedrijven bieden een speciale ‘vakantiecheck’ aan, maar je kunt ook een hoop dingen zelf doen. Denk hierbij aan het peilen van de olie en het aanvullen van koel- en ruitenwisservloeistof, wat je op je parkeerplaats kunt uitvoeren. Ook kun je zelf de bandenspanning checken bij een tankstation en is het verstandig om te controleren of je zomerbanden nog voldoende profiel hebben en er geen zichtbare beschadigingen of scheurtjes in het rubber aanwezig zijn. Loop deze controlepunten ook na bij het reservewiel. Doe de scan en ontdek of jouw banden aan vervanging toe zijn!

Wanneer je op wintersportvakantie gaat houdt er dan rekening mee dat het in veel Europese landen verplicht is om op winterbanden te rijden. Lees hierover meer in on ze blog: Waar in Europa zijn winterbanden verplicht.

Heb ik nieuwe banden nodig? Doe de test!

Check 2. Veilig en slim inpakken

 • Neem niet te veel onnodige spullen mee. Na een eerste autovakantie leert men vaak dat je een heleboel meegenomen spullen niet gebruikt tijdens de vakantie. Dit is zonde, want je verbruikt hierdoor ook nog eens meer benzine.
 • Plaats zware bagage zoveel mogelijk onderop. Hiermee kun je het zwaartepunt van de auto laag houden en het is veiliger in het geval van een ongeluk.
 • Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag, plaats hier dus de lichte spullen in en monteer de dakkoffer in het midden van het dak.
 • Houd rekening met het maximumlaadgewicht van de auto én het draagvermogen van de banden. Het maximumlaadgewicht van de auto staat op het kentekenbewijs.

Check 3. Verplichte bagage in het buitenland

In Nederland zijn er niet veel eisen als het om verplichte bagage in de auto gaat, maar in sommige Europese landen zijn er wel strenge eisen. Deze eisen vind je terug op de site van de ANWB. Naast een gevarendriehoek, wat in Nederland het enige verplichte item is om in de auto te hebben, is het ook verstandig om een verbanddoos, veiligheidshesjes, reservelampjes en een brandblussertje mee te nemen als je op vakantie gaat.

Alhoewel een reservewiel niet verplicht is in de auto, is het wel raadzaam om er een mee te nemen op vakantie. Tegenwoordig hebben (vanwege ruimtebesparing) niet alle auto’s meer een reservewiel aan boord. In plaats daarvan is er een reparatiekit aanwezig. Echter is dit puur een tijdelijke oplossing en kunnen lekke banden niet altijd gerepareerd worden.

Check 4. Plan je route

Er is niets zo vervelend als lang stilstaan of om moeten rijden tijdens de rit naar je vakantiebestemming. Zorg er daarom voor dat je vooraf je vakantieroute hebt uitgestippeld. Als je een navigatiesysteem hebt dan kun je daarin vooraf de plaats van bestemming invoeren, maar neem voor de zekerheid ook een ouderwetse wegenkaart mee. Houdt tijdens vakantieperiodes tevens rekening met mogelijke verkeersdrukte in het buitenland. Hiervoor kun je ook de verkeersdruktekalender raadplegen van de ANWB.

Check 5. Eten, drinken en vermaak voor onderweg

Neem voldoende (knoeivrije) versnapering en drinken mee voor onderweg en zorg ook dat je weet waar je eventueel kunt stoppen om even bij te tanken. Ga je met kinderen op vakantie? Zorg dan ook voor voldoende afleiding via een spelletje, kleurboekjes of filmpjes.

Check 6. Vergeet ook niet….

Tot slot nog even wat zaken die je beter niet kunt vergeten wanneer je met de auto op vakantie gaat.

 • Wegenwacht/pechhulp in het buitenland af te sluiten
 • Een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten
 • Geldige reisdocumenten (paspoort/ID) en rijbewijs mee te nemen
 • De autopapieren (groene kaart, kentekenbewijs, schadeformulier etc.) bij je te hebben
 • Een creditcard mee te nemen om, indien nodig, tol te kunnen betalen
 • De verkeersregels in het buitenland te checken

Wil je er zeker van zijn dat je niets vergeet dan is het ook heel handig om gebruik te maken van een online paklijst voor je autovakantie.

Doe de zomerbandenvakantiecheck!

Ga je op zomervakantie met je auto en wil je graag nog even checken of je banden tiptop in orde zijn? Doe dan de zomerbandenvakantiecheck, zodat je veilig en zorgeloos op vakantie kunt met de auto! New call-to-action