Op vakantie met caravan? Check je caravanbanden!

Ben je van plan om met de caravan op vakantie te gaan? Dan wil je natuurlijk vanaf het moment dat je thuis weg rijdt genieten van een zorgeloze vakantie. Pech onderweg kan de vakantiepret behoorlijk drukken en daarom is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Naast een onderhoudsbeurt aan de caravan dienen de caravanbanden tip top in orde te zijn.

autobandencheck op vakantie met caravan check je caravanbanden

Caravan uit de stalling, waar moet je op letten?

Wanneer het moment aanbreekt om de caravan uit de stalling te halen is het goed om een aantal zaken te gaan controleren voordat je met de caravan gaat rijden. Zo is het onder andere belangrijk om de caravan te controleren op beschadigingen, de rijverlichting te testen, de trekhaak en stekker te controleren en uiteraard de staat van de banden te checken. In onze blog “Waar moet je op letten als je de caravan uit de stalling haalt” geven we 10 handige tips om zo veilig mogelijk de weg op te kunnen met de caravan.

Waar caravanbanden op controleren?

Maar liefst 30 % van de caravans heeft volgens een onderzoek van de BOVAG versleten banden. Versleten banden op de weg kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren en daar zit je natuurlijk niet op te wachten tijdens je vakantie reis. Je kunt dit voorkomen door de caravanbanden nauwkeurig te controleren voordat je er mee de weg op gaat. Hieronder lees je op welke aspecten je de banden kunt checken.

  • Heeft de band nog voldoende profiel? De wettelijke profieldiepte voor caravanbanden is 1,6mm.
    Wij raden aan om de banden bij een profieldiepte van 2mm al te vervangen.
  • Heeft de band de juiste bandenspanning? Een bandenspanning die te laag is gevoeliger voor beschadigingen of een klapband. Doordat de caravan een lange tijd stil staat neemt de bandenspanning af. Tip: verhoog de bandenspanning met 0,3 bar wanneer de caravan de stalling in gaat!
  • Vertoont de band tekenen van slijtage of beschadiging? Een caravan staat over het algemeen meer stil dan dat hij rijdt. Doordat een caravan lang stil staat en het volle gewicht rust op de banden, is er kans dat er zwakke plekken of droogtescheurtjes ontstaan in de band. Lees meer in de blog; Let op droogtescheuren in de caravanband.
  • Is de band ouder dan 6 jaar, vervang deze dan. Caravanbanden die ouder zijn dan 6 jaar hebben een verhoogd risico op een klapband. Veroudering van de banden is het grootste risicofactor, zelfs tijdens de winterstalling loopt het verouderingsproces door. Hoe oud een band is kun je zien aan de DOT-code op de zijkant van de band.

Laat een caravanbandencheck uitvoeren!

Je kunt ervoor kiezen om zelf de banden van je caravan goed te controleren, maar vaak zijn niet alle beschadigingen direct goed zichtbaar. Wij adviseren daarom om er altijd een professional naar te laten kijken.

Wil je alvast een indicatie hebben of je caravan in orde is? Download dan de de doe-het-zelf checklist en je weet direct of je met je caravan op pad kunt gaan.